19August2019

Eşti aici: Home
27 Iulie 2012   GfK România

ReThink. ReInvent. ReBuild - Silver Award for Excellence

1.  Oportunitatea

Cel mai vizibil efect al crizei în 2009 şi începutul anului 2010 a fost reducerea bugetelor de marketing şi, implicit, ale celor dedicate cercetării de piaţă.

GfK România, lider local în domeniul cercetării de piaţă, a decis să-şi consolideze business-ul printr-o campanie de marketing dedicată clienţilor săi din domeniul FMCG, segmentul cu cele mai ridicate bugete alocate cercetării. Exista un precedent: o serie de evenimente cu tradiţie pe piaţa financiar-bancară care se bucura de succes în rândul clienţilor - GfK Financial Market Research, organizate anual începând cu 2008.

Astfel, GfK a generat cea mai amplă conversaţie despre realităţile şi viitorul segmentului bunurilor de larg consum. A decis să invite la dezbaterea publică pe toţi actorii pieţei, realizând o conversaţie 3600 între CEO de companii şi marketing manageri din domeniul FMCG, consumatori şi analişti ai industriei, în toate mediile – de la cele tradiţionale la new media.

2.  Cercetarea

În chestionarele anuale de satisfacţie a clienţilor din 2009, 70% dintre aceştia au declarat că îşi doresc să participe la evenimente GfK dedicate pieţei FMCG. FMCG  este sectorul care investeşte cel mai mult în cercetarea de piaţă, deci este un sector strategic: http://www.revista-piata.ro/Jucatorii_din_FMCG_investesc_cel_mai_mult_in_cercetarea_de_piata-id6754.html

3.  Planificarea

3.1 Obiective

-  Atragerea unui număr minimum de 50 de participanţi la conferinţele GfK şi de 35 la breakfasturi O medie de 4 a punctelor obţinute din partea participanţilor la conferinţe la evaluarea realizată după fiecare eveniment (punctajul a fost de la 1 la 5, în care 5 este maximum)
-  10.000.000 expuneri la mesajul campaniei pentru indivizii din universul 18-49 ani, mediul urban (total univers: 5.197.000, conform GfK)
-  Generarea de likeability şi content engagement pentru pagina de Facebook a companiei - minimum 10 comentarii la fiecare postare despre piaţa FMCG
-  Poziţionarea paginii de Facebook GfK România în primele 100 pagini de companii în top-ul facebrands, după primele luni de la înfiinţare
-  Rata deschidere newslettere - minimum 20% Creşterea traficului pe site-ul GfK România cu 20%
-  Cel puţin 50 descărcări ale trailerului GfK Knowledge Kit la 5 zile după trimitere
-  5 cereri de ofertă pentru studiul Knowledge Kit în primele 2 săptămâni de la lansare

3.2 Public ţintă

Clienţi GfK actuali şi potenţiali: producători şi retaileri
Presă economică, inclusiv cea de specialitate

3.3 Mesaj

Conceptul sub care s-a derulat seria de evenimente din 2011 a fost „ReThink. ReInvent. ReBuild”. Consumatorul se schimbă. GfK oferă o platformă de dialog între actorii pieţei pentru a-şi reconstrui strategiile de business.

3.4 Canale de comunicare

-  Întâlniri directe - conferinţe şi mese rotunde Direct mailing cu teasere/ Save the date Invitaţii online
-  Newslettere
-  Materiale de promovare a studiilor şi a instrumentelor GfK dedicate pieţei FMCG Trial video pentru studiul GfK Knowledge Kit
-  Website http://www.gfk-ro.com
-  Presă scrisă, TV, radio, presă online, mediile sociale (pagina de Facebook GfK - www.facebook.com/gfkromania)

4.  Implementarea

A.  Conferinţa FMCG 2010 – Survival or revival – Mai 2010

Descriere: GfK România este singura companie locală de cercetare de marketing care poate oferi o abordare integrată a pieței FMCG, din 3 perspective: monitorizarea zilnică a comportamentului de cumpărare în Panelul de gospodării, investigarea consumatorului la nivel de percepţii şi atitudini în studii calitative şi cantitative şi opiniile producătorilor – CEO şi marketing manageri - care sunt consultaţi anual în legătură cu viziunea lor asupra pieţei şi strategiilor de business.

GfK a adus la conferinţă un consultant internaţional pe piaţa de FMCG - directorul general GfK Consumer Tracking CEE din Austria care a oferit o perspectivă proaspată asupra pieţelor din ţările central şi est-europene.
 
După conferinţă, GfK România a lansat prima ediţie a GfK Knowledge Kit, un raport sindicalizat dedicat pieţei FMCG. Acesta a fost promovat printr-un newsletter către clienţi, prin intermediul website-ului GfK şi printr-o campanie intensă de media relations.

B.  Shopper Breakfast – Mai 2011

Descriere: Interesul clienţilor, în special al retailerilor, pentru date detaliate despre cumpărător (cât de planificat este procesul de cumpărare, care sunt misiunile de cumpărare ale cumpărătorului, pârghiile de activare în magazin sau oportunităţile de creştere într-o categorie) au determinat GfK să organizeze un eveniment special dedicat acestei teme.

A fost un bun pretext pentru lansarea unei noi metodologii inovative GfK – Eye Tracking. Pentru aceasta, GfK a realizat un studiu de caz care a utilizat ochelarii Eye Tracker în identificarea pârghiilor de activare în magazin.

C.  Conferinţa FMCG 2011 - ReThink. ReInvent. ReBuild – Iunie 2011

Descriere: GfK România a îmbogăţit abordarea integrată de la prima ediţie a conferinţei FMCG din 2010 cu o structură bazată pe trei piloni:
1.  ReThink – Cum îşi regândesc principalii jucători din piaţa FMCG business-ul în 2011
2.  ReInvent  – Cum  interpretăm  insight-urile de la consumatori  şi cum ne reinventăm  strategia  de business
3.  ReBuild – Cum reconstruim drumul către coşul de cumpărături

GfK a adus şi la această a doua ediţie a conferinţei expertul GfK din Austria, directorul general GfK Consumer Tracking CEE.

După conferinţă, GfK a realizat un trailer de prezentare a raportului Knowledge Kit care a fost trimis către toţii clienţi (http://www.gfk-ro.com/; versiunea română ; versiunea engleză). De asemenea, GfK a trimis clienţilor un newsletter detaliat despre raportul Knowledge Kit 2011.

D.  Newslettere GfK FMCG

Pentru o promovare continuă a studiilor GfK, a instrumentelor de cercetare şi a evenimentelor, GfK a creat un newsletter trimestrial pentru clienţi în care abordează teme de interes pentru industria de FMCG din toate unghiurile: consum casnic, cercetare cantitativă şi calitativă.

http://www.gfk- ro.com/public_relations/newsletter/newsletter_fmcg/index.ro.html

5.  Evaluarea

Conferinţele FMCG
• 75 de participanţi pe conferinţă, faţă de o rată planificată de 50
• Rezultate chestionare feedback
    - 100% dintre participanţi au declarat că intenţionează să ia parte şi la ediţia următoare
    - Toate prezentările au primit în medie 4,5 puncte pentru utilitate şi conţinut, faţă de un obiectiv propus de 4
    - Puncte forte accentuate: structura conferinţei, coerenţa şi calitatea informaţiei, abordarea în profunzime a temelor şi insight-urile acţionabile
• 7 studii GfK Knowledge Kit comandate (cu 2 mai mult decât stabilit ca obiectiv)
• Peste 100 ştiri şi articole de analiză în media print şi online şi 30 ştiri la TV şi radio
    - 5.100.000 OTS pentru print (conform SNA)
    - 66.000 vizitatori unici website-uri ştiri (conform SATI)
    - 10.300.000 indivizi 18-49 urban reach pentru TV (conform GfK) Shopper Breakfast 2011
• 55 de participanţi (depăşire cu 45% a obiectivului)
• Clienţii  au  apreciat  metodologia  Eye  Tracking,  considerând-o  foarte  utilă  pentru business-urile lor – 4 proiecte folosind această metodologie au fost implementate
• Prezentările au primit în medie 4,4 puncte pentru utilitate şi conţinut

Pagina de Facebook GfK România se situează pe locul 80 în topul Facebrands, Companii şi Firme - (http://www.facebrands.ro/brand/13293/GfK-Romania/week.html)
Minimum 10 comentarii la fiecare postare despre piaţa FMCG pe pagina Facebook GfK Rată deschidere newslettere - minimum 25% (5% depaşire obiectiv)*
Traficul site-ului GfK Ro a crescut cu 25% în august 2011 faţă de august 2010* (5% depaşire obiectiv)
70 de descărcări ale trial-ului GfK Knowledge Kit după 5 zile de la trimitere* (cu 20 mai multe decât se stabilise ca obiectiv)

*Conform datelor furnizate de departamentul IT GfK GermaniaLasă un comentariu

logo-praward-transparent