25August2019

Eşti aici: Home
  BCR

Anul Voluntariatului in BCR - Silver Award for Excellence


Specificul organizatiei pentru care a fost realizata campania

Banca Comercială Romana, membră a Erste Group, este o bancă comercială universală, care deserveşte deopotrivă clienţi persoane fizice (retail) şi persoane juridice (corporate). BCR este cel mai valoros brand financiar roman, lider în furnizarea de servicii financiare din Romania, gestionand active în valoare de peste 16 miliarde EUR.

Strategia de CSR a băncii se concentrează pe investiţii pe termen lung în domeniile care contribuie direct la o evoluţie sănătoasă a comunităţii, respectiv: educaţia (în special cea financiară), antreprenoriatul şi solidaritatea socială. Un pilon esenţial al proiectelor de implicare în comunitate iniţiate de către BCR este voluntariatul: înţeles ca valorificarea expertizei angajaţilor băncii pentru obţinerea unui impact pozitiv sporit în sprijinul comunităţii..

Problema specifica abordata/ Oportunitatea campaniei

2011 a fost declarat de Comisia Europeană Anul European al Voluntariatului.

Cu această ocazie, am iniţiat un sondaj intern pe tema voluntariatului în urma căruia a reieşit că principala cauza care îi împiedică pe colegi să fie voluntari este lipsa informaţiei despre oportunităţile de voluntariat din oraşul lor. Pe de altă parte, în BCR sunt angajaţi care se implică în mod constant în acţiuni de voluntariat, dar iniţiativele lor sunt mai puţin cunoscute în organizaţie.

BCR crede in puterea voluntarilor de a schimbă in bine comunitatile in care traiesc şi muncesc. Din prisma rezultatelor sondajului intern şi în contextul european, am hotărât că anul 2011 să devină Anul Voluntariatului şi in BCR, promovând oportunităţile de voluntariat locale şi iniţiativele individuale ale colegilor cu scopul de a consolida cultura voluntariatului în BCR.

Cercetarea

În martie 2011, am lansat pe intranetul bancii sondajul Tu ce crezi despre voluntariat? pentru a afla ce părere au colegii din BCR despre voluntariat in general şi cum putem raspunde asteptărilor si preocuparilor lor legate de acest domeniu.

420 de colegi au răspuns la sondaj. Rezultatele arată că 98% dintre respondenţi au o părere bună şi foarte bună despre voluntariat, insa doar putin peste jumătate au fost voluntari efctiv. Dintre acestia, marea majoritate s-au implicat in actiunile organziate de banca si nu in mod individual.

Lipsa informaţiei despre oportunităţile locale de voluntariat a fost motivul cel mai invocat de colegii ca raspuns la intrebarea ce ii împiedică să fie voluntari.

Planificarea

Plecând de rezultatele cercetării, obiectivele principale ale campaniei au fost:
     - promovarea oportunităţilor locale de voluntariat în rândul tuturor angajaţilor BCR şi popularizarea iniţiativelor de voluntariat personale ale colegilor prin crearea unui cadru de dezbatere pe tema voluntariatului (platformă internă)
     - creşterea numărul zilelor de voluntariat ale angajaţilor BCR prin prezentarea detaliată a acţiunilor/ posbilitatilor de a se implică colegilor din toată ţara;

Un alt obiectiv al campaniei a fost conectarea colegilor noştri cu ONG-urile care oferă oportunităţi de voluntariat şi armonizarea nevoilor acestora cu expertiza, timpul şi preocupările angajaţilor BCR

Nu în ultimul rând, campania şi-a propus să îi identifice pe acei colegi din BCR cu entuziasm şi iniţiativă, care se implică permanent în acţiuni de voluntariat şi care sunt modele atât în interiorul organizaţiei noastre, precum şi în mediul extern, demonstrând spiritul antrenant şi contribuţia pe care o aduc comunităţilor.

Publicul ţintă principal a fost reprezentat de cei peste 8000 de angajaţi BCR din toată ţară.
Publicul secundar au fost ONG-urile din toată ţara care oferă oportunităţi de voluntariat.

Plecand de la aceste obiective, indicatorii de succes ai campaniei au fost:
     - numărul de interacţiuni pe platforma online;
     - numărul oportunităţilor de voluntariat promovate în rândul colegilor
     - numărul zilelor de voluntariat înregistrate pe platformă

Mesajele campaniei

Angajati BCR
   Daca faci voluntariat, devii agent al schimbarii in bine in comunitatile in care traiesti si muncesti. Implica-te, actioneaza, schimba!

ONG-uri
   BCR isi incurajeaza angajatii sa isi valorifice timpul si expertiza in beneficiul ONG-urilor, ajutandu-le astfel sa isi indeplineasca misiunea pentru cei pe care ii sprijina.

Canalul principal folosit în comunicarea cu angajaţii a fost Intranetul. Un rol important în promovarea campaniei l-au avut cei doi ambasadori al Anului Voluntariatului în BCR din partea top managementului: Oana Petrescu, Vicepreşedinte Executiv, Retail şi Private Banking şi Wolfgang Schoiswohl, Vicepreşedinte Executiv Corporate Banking & Treasury, BCR. Prin intermediul unui mesaj video, ei i-au încurajat colegii din BCR să fie voluntari şi au anunţat principalele acţiuni din cadrul Anului.

Pe lângă afişe, campania a inclus şi screensaver dedicat care intră automat când un computer nu mai este folosit pentru o anumită perioadă de timp. Astfel, după o întâlnire mai prelungită sau după prânz, colegii erau întâmpinaţi de vizualul şi mesajul campaniei:

Implementarea

Campania Anul Voluntariatului în BCR a început în martie, cu sondajul intern pe tema voluntariatului şi a continuat cu următoarele etape:
     I.      Organizarea unei acţiuni de voluntariat la nivel naţional cu ocazia Paştilor, în cadrul programului Banca de Alimente al Crucii Roşii şi în care BCR este partener încă din 2009. Angajaţii BCR din toată ţara au fost invitaţi să doneze bani pentru familiile defavorizate din judeţul lor. BCR a dublat suma, iar cu suma obţinută s-au cumpărat alimente care mai apoi au fost împachetate şi distribuite cu ajutorul voluntarilor BCR.
     II.     Competiţia pentru poziţia de Ambasador al Voluntariatului în BCR. Am invitat colegii care doreau să se alăture echipei Comunitate în promovarea voluntariatului în BCR să ne spună ce înseamnă pentru ei voluntariatul şi cum i-ar convinge pe colegi să le alăture. Pe baza răspunsurilor, echipa Comunitate a selectat 36 de colegi care au devenit Ambasadori al Voluntariatului în BCR. Rolul lor este acela de a fi lideri de opinie informali pe tema voluntariatului, promovând în rândul colegilor lor ceea ce înseamnă implicarea în comunitate ca voluntari, alături de echipa de proiect..

Iata ce inseamna voluntariatul pentru unul dintre Ambasadorii alesi: Simona Ioana Popescu, Specialist suport corporate in Direcţia Suport şi Dezvoltare Produse Corporate:
 
„Să schimb lucrurile în bine sau să fac puţin mai uşoară viaţa cuiva. Să îmi exprim recunoştinţa şi să dau înapoi sub o altă formă puţin din ceea ce e bun în viaţa mea. Să am ocazia să întâlnesc oameni din medii diferite, de la care pot să învăţ. Am adus o dată jucării şi dulciuri la un leagăn de copii. Am dat un biscuit unui copil. l-a rupt în două şi mi-a dat şi mie jumătate. Lecţie mai mare de generozitate nu am învăţat de la nimeni. Să îmi iau doza de energie pozitivă. În toate lucrurile negative care ne înconjoară din toate părţile şi pe toate canalele, contribuţia mea, cât de mică, mă face să cred că nu suntem complet neputincioşi în faţa necazurilor, ci putem face ceva.”

     III.     Identificarea oportunităţilor de voluntariat oferite de ONG-uri, prin intermediul unei invitaţii publice făcute ONG-urilor din toata ţara, precum şi prin intermediul Ambasadorilor Voluntariatului în BCR, care au făcut recomandări de ONG-uri pentru care au mai făcut voluntariat sau care au identificat noi ONG-uri în oraşul lor.
     IV.     Lansarea platformei interne Voluntar BCR (iunie 2011). Platforma reuneşte profiluri de angajaţi şi organizaţii şi permite:
    - identificarea oportunităţilor de voluntariat filtrate după organizaţii, localitate sau domeniu;
    - publicarea de conţinut multimedia de la acţiunile de voluntariat;
    - postarea de comentarii, optiunea de rate a unei postari/ fotografii;
    - introducerea coordonatelor unor actiuni de voluntariat (ce, unde, cum, cand), cu posibilitatea de a invita via email colegii din bancă să participe;
    - statistici centralizate despre numărul de zile de voluntariat donate de angajati, cel mai activ voluntar/ judet/ organizatie, numarul de accesari, de postari, etc.

     V.     Ziua Implicarii in Comunitate (in desfasurare, pana la sfarsitul anului). În cadrul Anului Voluntariatului în BCR, colegii au fost invitaţi să se organizeze la nivel de direcţie/ oraş/ judeţ şi să îşi aleagă o organizaţie pentru care să facă o acţiune de voluntriat. În cazul în care angajaţii doresc să şi doneze o sumă de bani organziatiei respective, BCR dublează suma. De asemenea, dacă acţiunea de voluntariat presupune anumite costuri (ex: transport, echipament). BCR acoperă această sumă.

Evaluarea

• 420 de colegi au răspuns sondajul Tu ce crezi despre voluntariat
• 36 de colegi au fost selectaţi ca Ambasadori ai Voluntariatului în BCR şi lucrează în prezent alături de echipa Comunitate la promovarea voluntariatului în BCR
Platforma BCR inregistreaza, la trei luni de la lansare:
    - 110 ONG-uri care oferă peste 300 de oportunităţi de voluntariat în toată ţara;
    - peste 35.000 de accesări;
    - peste 2.700 de vizitatori unici (unul din 3 angajaţi)
    - peste 1000 de zile de voluntariat A®nregistrate pe platformă (atât din acţiuni organizate de bancă, cât şi din iniţiative individuale);
    - sute de fotografii, postari şi acţiuni introduse pe platformă.
Actiunea nationala de voluntariat Banca de Alimente a insemnat:
    - 22,4 tone de alimente donate, împachetate sau distribuite de peste 2000 de angajaţi BCR;
    - 2.000 de familii cu dificultăţi materiale au primit alimente înaintea Paştilor;
    - 31.000 de Euro este valoarea totală a alimentelor donate (contribuţiile angajaţilor şi ale BCR).
Ziua Implicării în Comunitate a însemnat, până acum, 12 acţiuni de voluntariat iniţiate de colegi şi sprijinite de BCR (acţiuni de petrecere a timpului alături de copii abandonaţi sau cu dizabilităţi, acţiuni de ecologizare, participarea la acţiuni sportive în scop caritabil).Lasă un comentariu

logo-praward-transparent