25August2019

Eşti aici: Home
  Petrom & GMP PR

Pentru tine sunt doar 2%, pentru ei poate fi totul - Silver Award for Excellence

 

Oportunitatea

In  fiecare  an,  ONG-urile  se  lupta  pentru  2%  din  impozitul  pe  venit  al  angajatilor  din Romania.

Prin intermediul unei prevederi din Codul Fiscal, angajatii au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit. In cazul in care nu este mentionata nicio preferinta, banii sunt directionati automat catre stat.

In anul 2011, din dubla sa calitate de important investitor in CSR si cea  mai mare companie din Romania, Petrom  si-a propus sa isi mobilizeze  angajatii sa se implice in comunitate, sa intre in dialog cu ONG-urile si sa-si aleaga o cauza pe care sa o sustina  cu cei 2% din impozitul pe venit.

Cum   poti   sa   faci   asta   intr-o   companie   de   marimea   unui   oras,   cu   un   public eterogen,  raspandit in 300 de comunitati locale, in urban si rural deopotriva?

Strategia

Majoritatea companiilor s-ar fi limitat la o campanie de comunicare cu postere & flyere, urmata de o prezentare pe intranet. Petrom si-a dorit sa faca mai mult.

Compania a inteles ca pentru a trezi constiinta unor oameni ocupati si preocupati de cu totul alte probleme, era nevoie de o abordare mult mai curajoasa. Angajatii trebuiau sa  ia contact cu ONG-urile, sa le asculte povestile si sa le inteleaga proiectele, ca sa fie convinsi sa se implice.

Iar Petrom trebuia sa gaseasca o varianta simpla si eficienta prin care acesti oameni sa se intalneasca si sa stea de vorba.

Pe  langa  multe  bariere,  exista  si  o  mare  oportunitate:  sediul  cel  nou,  state  of  the art,  inaugurat   la finalul anului 2010  de Petrom, folosind cele mai moderne tehnologii de producere si consum al energiei. Un sediu care  gazduieste  2500 de angajati si pe care putine ONG-uri avusesera ocazia sa-l viziteze.

Si  de  aici  ne-a  venit  ideea  de  a  organiza,  pentru  prima  oara  in  Romania,   cu  cateva saptamani inainte de termenul limita pentru depunerea formularelor, un targ de ONG-uri la o companie acasa. Targul avea un dublu rol: compania isi oferea sprijinul fata de angajati si le usura procesul de selectie, dar in acelasi timp, le oferea ONG-urilor din Romania, care se chinuiau cu campanii individuale de informare, un spatiu unde isi puteau prezenta ofertele catre 3000 de oameni.

In acest mod, Petrom isi demonstra commitementul fata de ambele targeturi.

Research

Research-ul a fost facut in 2 etape, unul inainte de a dezvolta strategia si unul in momentul in care conceptul a fost agreat:

1.   Research initial: cati angajati din Romania directioneaza veniturile, cati angajati din Petrom, motivele pentru care nu o fac

Datele oficiale ne arata ca numarul de angajati care folosesc aceasta prevedere a crescut la 1,5 milioane (aproximativ 32% din totalul fortei de munca)

Principala bariera tine, in general, de neincrederea angajatilor in Ong-urile din Romania, de lipsa transparentei in ceea ce priveste  modalitatile in care acestea distribuie banii pentru proiectele lor.

2.   Research in vederea implementarii: pe cine invitam?

Petrom colaboreaza in mod normal, prin intermediul proiectelor sale, cu peste 10 ONG-uri din toata tara, dar ar fi fost pacat sa dam sanse doar ONG-urile partenere.

Era responsabilitatea companiei sa faca o selectie a celor mai seriosi jucatori de pe piata pe care sa ii aduca in fata angajatilor.

O echipa dedicata a analizat timp de 3 saptamani toate ONG-urile & proiectele din domeniul sanatatii, mediului, educatie si social si a facut o lista scurta de potentiali parteneri.

Implementarea

Obiective:
• Demonstrarea sprijinului companiei fata de angajati si sensibilizarea lor cu privire la importanta implicarii in societatea civila
• Construirea unei punti de legatura intre angajati si ONG-uri si cresterea increderii angajatilor in activitatea acestora
• Cresterea vizibilitatii proiectelor CSR Petrom in randul ONG-urilor
• Minim 20% dintre angajatii participanti la targ sa directioneze 2% catre ONG-urile din cadrul targului

Public tinta:
• Angajatii Petrom din toata tara
• ONG-urile
• Jurnalistii
• Autoritati locale

Executia:
In premiera pentru Romania, o companie si-a deschis portile celor mai importante ONG-uri pentru a intra in dialog cu angajatii ei.

Sub sloganul „Pentru tine sunt doar 2%, pentru ei poate fi totul”, timp de 2 zile, 36 de ONG- uri si-au mutat activitatea in Petrom City. De la Bucuresti, Baia Mare, Constanta, Ploiesti, Bacau au participat la targul din Bucuresti

Toti angajatii care veneau la birou   puteau intra in dialog cu reprezentatii lor. Mai mult, pentru  ca  efortul  sa  fie  minim,  angajatii  aveau  posibilitatea  sa  completeze  pe  loc formularele de redirectionare, iar Petrom isi asuma expeditia lor.

Campania de comunicare

Campania de comunicare interna s-a desfasurat pe parcursul a doua saptamani inainte de eveniment:
• Un numar de peste 20.000 de angajati au primit odata cu fluturasul de salariu un leaflet informativ despre prevederea 2%, lista cu ONG-uri partenere si un formular de redirectionare.
• Postere puse la avizier care anuntau evenimentul
• Puncte de informare gestionate de echipe de promoteri, care au functionat in 15 din cele mai importante puncte de lucru Petrom de pe tot cuprinsul tarii. Promoterii le raspundeau angajatilor la intrebarile despre “2%” si erau pregatiti sa-i ajute sa completeze formularele. Daca angajatii nu erau hotarati in privinta organizatiei, promoterii le ofereau alternative din lista de ONG-uri partenere, in functie de cauza pe  care  vroiau  sa  o  sustina.  La  final,  plicurile  cu  declaratiile  completate  erau expediate pe cheltuiala companiei.
• O  sectiune  speciala  pe  intranet.  Tot  pe  intranet  au  fost  publicate  mai  multe articole care ii anuntau pe angajati despre etapele campaniei.
• Email-uri catre toti angajatii care erau abonati la lista de distributie interna

Comunicarea externa: Un alt fel de media relations

Pentru ca si jurnalistii pot redirectiona 2% din impozitul pe venit, i-am invitat la targ nu in calitate de reprezentanti ai presei, ci in calitate de angajati care trebuie sa-si aleaga o cauza. Jurnalistii, la fel ca angajatii, puteau completa pe loc formularele pentru a le preda ONG- urilor pe care vroiau sa le sustina.

Evaluare post eveniment si rezultate

Evaluare
Una din dificultatile proiectului consta in faptul ca impactul acestuia era greu de masurat. Deoarece Petrom trebuia sa respecte dreptul la confidentialitate al angajatilor, nu putea afla cu precizie cati au expediat formularele de redirectionare, in urma campaniei. In consecinta, departamentul de CSR a hotarat sa realizeze un sondaj de opinie in randurile celor doua categorii de stakeholderi implicate in aceasta initiativa: angajatii din Petrom City si ONG-urile partenere.

Cercetarea a evaluat atat indicatorii de impact ai campaniei, cat si diverse asteptari ale celor doua publicuri, de care sa tinem cont in initiativele viitoare.

In privinta angajatilor, compania a aflat ca:
• cei mai receptivi la actiuni legate de sectorul ONG sunt tinerii (20-30 ani) sau cei peste 50 de ani, si mai mult femeile decat barbatii;
• cauzele pentru care ar dona cel mai multi ar fi “sanatatea” sau “protectia copilului”, pe cand cauza pentru care ar face voluntariat este “protectia mediului”;
• motivul cel mai important pentru care nu ajuta financiar un ONG sau nu redirectioneaza cei 2% din impozitul pe venit este “lipsa de incredere in modul in care sunt folositi banii”.
• peste 70% dintre participanti au fost incantati de initiativa si au acordat in medie 10 minute din timpul lor pentru informare

In privinta ONG-urilor partenere:
• 100% din respondenti au apreciat initiativa Petrom
• Peste 80% dintre ONG-urile participante la targ cred ca Petrom se implica mai mult decat celelalte companii din piata in activitatea ONG-urilor

Ca si acoperire in presa, desi a fost o actiune interna, peste 12 articole, care au generat 1.238.671 impresii.

In urma campaniei Petrom, alte companii au urmat in lunile urmatoare exemplul targului de ONG-uri pentru angajati.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent