25August2019

Eşti aici: Home
  The Practice & TechTeam Global

Crazy about computers! - Silver Award for Excellence

TEMA/OPORTUNITATEA

Profilul companiei

TechTeam Global (devenit Stefanini TechTeam) este lider global în furnizarea de servicii IT şi outsourcing de procese de business pentru companii mari şi medii. Toate serviciile de consultanţă oferite în sucursala din România sunt furnizate unor clienţi aflaţă la mare distanţă, prin intermediul unui imens call-center. De aceea compania se află continuu în căutare de angajaţi specializaţi în domeniul IT, buni profesionişti, care să se îndeplinească toate exigenţele organizaţiei.

Problema specifică abordată / Oportunitatea campaniei

România este cunoscută la nivel mondial pentru numărul mare de specialişti IT pe care îi dă anual, de aceea pare o misiune uşoară să angajezi personal pentru un call-center! Totuşi, ceea ce poate părea un bun început de carieră în companii faimoase (Microsoft, Adobe, Hewlett Packard, Oracle etc.), unde un post în call-center este doar primul pas înainte să avansezi în poziţii mai sofisticate şi mai bine plătite, nu mai pare la fel de atractiv atunci când compania unde vrei să te angajezi este exclusiv un... call-center.

Din acest motiv, pentru clientul nostru găsirea angajaţilor potriviţi pentru posturile vacante era o muncă anevoioasă, care dura uneori şi luni de zile. După încercări repetate şi dificile de a angaja candidaţi cât mai potriviţi, TechTeam ne-a lansat provocarea de a realiza o campanie de comunicare care să uşureze misiunea companiei. Deloc o temă uşoară pentru noi.

CERCETARE

Primul pas a fost acela de a înţelege cum putem convinge un specialist în IT să aplice pentru un post la TechTeam cu acelaşi entuziam cu care ar vrea să se angajeze la un gigant precum Microsoft şi să lucreze pentru însuşi Bill Gates.

De aceea am făcut o evaluare mai atentă a publicului ţintă, convinşi fiind că putem afla mai multe despre aceşti „IT-şti ciudaţi” decât spun legendele urbane. Am organizat interviuri informale şi focus grupuri cu profesionişti din IT, încercând să aflăm mai degrabă mai multe despre obiceiurile lor, despre ce le place, ce pasiuni au şi cum este viaţa lor şi mai puţin despre ce i-ar determina să aplice pentru un job la TechTeam Global. Principala concluzie, după cum vă daţi seama: IT-iştii sunt şi ei oameni! În ciuda domeniului greu de înţeles în care lucrează, ei sunt totuşi nişte oameni absolut normali, iar aşteptările lor în ceea ce priveşte locul de muncă nu se limitează la un salariu bun, ci sunt interesaţi şi de atmosfera prietenoasă şi de satisfacţiile aduse de job, la fel ca fiecare dintre noi.

Pe de altă parte, analizând valorile companiei şi realităţile interne din TechTeam Global, am descoperit un amănunt foarte valoros: poate că TechTeam nu oferă cel mai bun pachet salarial, nici nu este un gigant precum Oracle sau HP, dar cu siguranţă oferă o atmosferă de lucru foarte plăcută, cu oameni simpatici care ştiu ce înseamnă spiritul de echipă, care se ajută reciproc, o atmosferă cu birouri prietenoase şi confortabile, în care angajaţilor le place foarte mult să lucreze cu calculatoarele!

Prin urmare, poate că misiunea noastră nu era totuşi una imposibilă...

PLANIFICARE

Direcţia strategică de comunicare:

Descoperind astfel de detalii valoroase în timpul cercetării, ne-am întrebat: de ce să tratăm specialiştii în IT ca pe nişte oameni dificili, cu care este greu de comunicat? De ce să nu-i vedem ca pe nişte oameni veseli, deschişi şi sociabili, care vor să aibă un job frumos şi colegi drăguţi, care doresc şi apreciază un loc de muncă bun? Aşa că ne-am îndepărtat de clasicele campanii de recrutare plicticoase, cu promisiuni corporatiste şi formale de oportunităţi în carieră. Am creat în schimb o campanie care să le transmită oamenilor că pentru a fi angajat nu trebuie decât să fii suficient de bun, iar în schimb compania te va trata foarte bine! Campania noastra s-a numit „CRAZY ABOUT COMPUTERS” („Înnebuniţi după calculatoare”), având cu următorul slogan: Dacă tu esti înnebunit după calculatoare, şi noi suntem înnebuniţi după tine! Toată comunicarea s-a desfăşurat în limba egleză, conform cu profilul de specialist căutat de client.

Definirea obiectivelor campaniei şi stabilirea criteriilor de evaluare:

Definirea obiectivelor campaniei:
•   atragerea tinerilor specialişti în IT (buni cunoscători de limba engleză şi secundar franceză) pentru a-şi depune CV-ul la TechTeam Global;
•   transmiterea pe scară largă a informaţiei că TechTeam Global ca un mediu excelent pentru începerea unei cariere;
•   poziţionarea TechTeam Global ca un angajator prietenos, deschis, un loc de muncă pentru oameni cu o atitudine proactivă.

Stabilirea criteriilor de evaluare:
•   determinarea a cel puţin 500 de specialişti IT să aplice la TechTeam Global în decursul unei luni (durata totală a campaniei);
•   cel puţin 10.000 de specialişti să afle despre TechTeam Global şi campania sa de recrutare;
•   obţinerea a cel puţin 3.000.000 de afişări în mediul online despre campania de angajare.

Identificarea publicului ţintă:

Publicul ţintă a fost format din tineri specialişti IT, în vârstă de 20-25 de ani, aflaţi la începutul vieţii profesionale, interesaţi de tehnologie informatică. Conform SNA Focus, acest public ţintă este mai dificil de atins prin intermediul presei clasice (deoarece ei nu citesc în general ziare şi reviste), dar mesajele ajung uşor la ei prin intermediul comunităţilor din care fac parte şi prin intermediului internetului.

Formularea mesajelor comunicate grupurilor ţintă:

Dacă eşti în căutarea unui loc de muncă şi eşti pasionat de calculatoare, TechTeam Global este CEL MAI POTRIVIT LOC pentru tine!

Selecţia canalelor de comunicare:

PR Stunt inovativ, implicarea bloggerilor IT, conversaţii în comunităţile online, bannere pe site-urile de recrutare şi Yahoo! Messenger, direct emailing specialiştilor IT şi implicarea angajaţilor companiei pe pagina Facebook a campaniei!

Universităţi şi campusuri / pagină Facebook / Bloguri / Comunităţi online / Yahoo Messenger / Website dedicat.

Realizarea suporturilor de comunicare a mesajelor:
•   Postere şi stickere creative
•   PR Stunt în universităţi
•   Direct Mailing către 6.000 de specialişti IT
•   Concurs şi iniţiativă de implicare a angajaţilor pe Facebook
•   Mesaje de mobilizare pe cele mai relevante 5 bloguri IT din România
•   Conversaţii contextuale în comunităţile online şi pe Yahoo! Messenger
•   Detalii despre companie şi despre posturile disponibile, pe website-ul dedicat campaniei.

Contactele realizate cu echipa managerială pentru asigurarea sprijinului acesteia:

Echipa agenţiei a colaborat foarte bine cu managementul companiei, asigurând astfel implementarea cu succes a tuturor paşilor campaniei.

IMPLEMENTARE

Descrierea etapelor campaniei

Campania noastră a fost un mix complex de tactici online şi offline, cu PR clasic susţinut de multe acţiuni în mediul digital, pentru a acoperi cele mai relevante puncte de contact cu publicul ţintă.

Dar înainte de toate, ne-am ocupat de „hainele” campaniei noastre. Am creat un vizual prietenos, în stilul desenelor animate, evidenţiind cu umor faptul că o persoană înnebunită după calculatoare ar fi în stare să îşi rişte chiar şi relaţia cu partenerul de viaţă numai pentru a petrece cât mai mult timp cu calculatorul mult iubit.
 
Campania a început cu un PR Stunt în cele mai aglomerate zone ale oraşului, frecventate de tinerii din publicul nostru ţintă – pieţe publice, zone de ieşit în oraş. În plus, am cuprins şi cele mai relevante campusuri şi universităţi. Ideea creativă a fost să îi abordăm într-o manieră amuzantă şi memorabilă. Aşa că imaginaţi-vă câteva computere mergătoare alergând pe străzi şi căutând cu pasiune pe cineva care să fie atât de înnebunit după ele încât să vină să muncească împreună! Acesta a fost, de fapt, pretextul pentru a împărţi oamenilor stickere amuzante în formă de inimioare, cu anunţuri de angajare, şi pentru a-i face să asculte cu atenţie mesajele noastre. 5.000 de stickere au dispărut în 6 ore, iar mai uimitor a fost faptul că tinerii chiar le-au lipit pe ferestrele din campusuri, creând astfel o mare campanie outdoor pentru TechTeam Global!

În afara de interacţiunea din lumea reală, a fost şi mai important ce am obţinut în lumea virtuală! Cum specialiştii IT îşi petrec foarte mult timp online, ne-am îndreptat către reţele sociale, site-uri de ştiri, bloguri, comunităţi online, forumuri.

O componentă cheie a campaniei a fost implicarea angajaţilor TechTeam care au arătat cât de bine se simt la birou şi cât de înnebuniţi sunt şi ei după calculatoare, exact ca şi candidaţii pe care îi căuta compania. Am creat o pagină Facebook unde angajaţii TechTeam au postat fotografii care să ilustreze dragostea lor pentru calculatoare şi să încurajeze cât mai mulţi oameni să se alăture echipei lor. Şi pentru că tinerii sunt foarte receptivi atunci când vine vorba de provocări, am organizat un concurs de fotografii care să ilustreze dragostea fiecărui participan pentru calculatorul său. Cea mai populară fotografie a obţinut peste 200 de like-uri!

Am implicat în campania noastră şi pe cei mai relevanţi 5 bloggeri, care au anunţat pe blogurile lor posturile vacante de la TechTeam, argumentând de ce merită să vii să lucrezi aici. Bloggerii au postat aceleaşi mesaje şi pe conturile lor de Twitter, unde am iniţiat şi conversaţii cu hashtag-uri precum #job sau #hiring, discutând cu oameni despre joburile lor, ce le place la locul lor de muncă, ce şi-ar dori să îmbunătăţească.

Nu am uitat nici de comunităţile online, aşa că am utilizat drept canale de comunicare şi Softpedia – cel mai mare forum online din România, şi „Lucrez în IT”, o reţea socială de top dedicată profesioniştilor din IT, anunţând că TechTeam se află în căutare de oameni tineri, înnebuniţi de calculatoare! De asemenea, am folosit bannere online pe cele mai importante site- uri de recrutare şi de resurse umane, am derulat o campanie pe Yahoo! Messenger având ca target specialiştii IT şi am făcut un Direct Mailing creativ către 6.000 de specialişti IT.

Şi cum nicio campanie de angajare nu poate scăpa de comunicarea detaliilor formale despre cerinţele jobului şi despre oportunităţile de dezvoltare a carierei, am prezentat toate acestea pe un website dedicat, www.crazyaboutcomputers.ro, o modalitate simplă şi eficientă de a informa candidaţii şi de a le oferi posibilitatea să aplice la job.

Reevaluări şi ajustări ale planului pe parcursul implementării acestuia; dificultăţi întâmpinate

Nu au fost necesare niciun fel de reevaluări. Campania a fost implementată conform planului iniţial.

EVALUARE

În decurs de numai o lună, campania noastră a reuşit să depăşească toate obiectivele setate şi să aducă TechTeam aplicaţii foarte valoroase, nu doar pentru campania curentă de angajare, ci şi pentru viitor.
•   2.000 de aplicanţi @TechTeam Global în cursul unei luni (300% peste obiectivul iniţial)
•   Toate posturile vacante ocupate cu specialişti IT de top
•   50.000 de profesionişti IT informaţi direct despre TechTeam Global şi campania sa de recrutare (400% peste obiectivul iniţial)
•   9.500.000 de afişări în mediul online (de trei ori mai mult faţă de obiectivul iniţial).

Mult mai importantă decât aceste rezultate cantitative impresionante a fost calitatea CV-urilor pe care clientul le-a primit. Datorită angajaţilor valoroşi atraşi de TechTeam în urma campaniei noastre, „Crazy about computers” a devenit o platformă eficientă ce poate fi reactivată ori de câte ori compania va avea nevoie de forţă de muncă proaspătă.

CREATIVITATE

Când TechTeam Global a demarat campania de recrutare pentru a angaja specialiştii IT ca tehnicieni în echipa companiei, am încercat să privim lucrurile un pic diferit. Pentru că şi un „tocilar” care trăieşte numai printre calculatoare au până la urmă aşteptări obişnuite – o´carieră frumoasă, colegi prietenoşi, un job care să le aducă satisfacţii, am pus de-o parte clişeele ce caracterizează în general campaniile de recurtare şi ne-am propus să îi atingem pe aceşti „geeks” chiar în punctul lor sensibil: calculatoarele! În locul unei campanii de angajare plictisitoare, care prezintă cu emfază o oportunitate de neratat în carieră, alături de o fotografie corectă şi corporatistă, luată de pe iStockphoto sau Getty Images, noi am decis să facem lucrurile într-un mod cu totul diferit: să arătăm că TechTeam este într-adevăr LOCUL POTRIVIT pentru orice iubitor adevărat de calculatoare!

După cum arată şi numele, campania noastră „Crazy about computers” a ieşit din tipare şi a devenit o căutare neconvenţională a pasionaţilor de calculatoare. Onestitatea mesajului, implicarea angajaţilor în atragerea de noi candidaţi, fotografiile şi testimonialele din birouri, plimbările nebuneşti ale calculatoarelor pe străzi, care împărţeau îmbrăţişări şi anunţuri în formă de inimioare, au determinat acest public ţintă foarte serios, introvertit şi sobru să devină interesat şi să acţioneze aşa cum nu o mai făcuse niciodată!Lasă un comentariu

logo-praward-transparent