19August2019

Eşti aici: Home
  Graffiti PR & Petrom

Acces la Viata – Extinderea retelei de telemedicina - Silver Award for Excellence

Echipa implicată în proiect:
  - Ministerul Sănătăţii: Dr. Raed Arafat, Min. Cseke Attila
  - Petrom:
     • CEO – Mariana Gheorghe
     • departament HSSE: Mona Nicolici, Sebastian Petre, Maria Besnea, Simona Bogdan, Mihaela Niţă Graffiti PR: Mircea Tomescu (Managing Director), Bogdan Tomoiaga (Group PR Manager), Paul Kasprovschi (Group PR Manager) Simona Barbu (Group PR Manager), Roxana Mihalache (Group PR Manager), Irina Stănescu (PR Manager), Laura Toma (PR Assistant)
  - Graffiti BBDO: Ioana Ghilerdea (Senior Account Executive)

Tema şi oportunitatea

Specificul organizaţiei: Al doilea cel mai mare angajator din România după Poşta Română, activitate într-una dintre cele mai controversate industrii din lume, staţii în toată ţara, puncte de exctracţie în comunităţi locale, activitate în teren cu factor ridicat de risc – toate acestea conturează universul Petrom în România, univers care nu s-a oprit niciodată la simpla  simpla responsabilitate pentru acţionari. Petrom a înţeles încă din  2006 că  dezvoltarea de  comunităţi puternice şi dialogul cu publicul local sunt cheie pentru sustenabilitatea acestui business în România. Pentru Petrom, dezvoltarea  sustenabilă  înseamnă satisfacerea nevoilor din  prezent fără a compromite capacitatea viitoarelor generaţii de  a-şi satisface propriile nevoi. Cu alte cuvinte, susţinerea comunităţilor în lucrurile cu adevărat relevante pe termen lung: mediu, sănătate, educaţie.

Cercetare şi planificare

Context: Ca  urmare a profilului companiei şi a dimensiunii echipei, sănătatea angajaţilor este în mod natural o prioritate pentru Petrom,  motiv pentru care compania deţine şi reţeaua de clinici private PetroMed. Cu toate acestea, ştiam că vorbim nu doar despre angajaţi la locul de muncă, ci şi de timpul lor liber, de  apropiaţii şi familiile lor  – toţi  aceştia creează comunităţile în  care implicarea Petrom este esenţială.

România anului 2010 se confruntă cu o adevărată criză a sistemului medical – medici demotivaţi, deficit în toate spitalele, alocare bugetară insuficientă – toate acestea ne-au conturat nevoia unui program la nivel NAȚIONAL, care să producă ACUM, AICI, o schimbare RELEVANTĂ.

Cercetarea soluţiilor care pot susţine un întreg sistem medical / sau o parte suficient de semnificativă a acestuia au urmat rute diverse: de la investiţii în pregătirea medicilor la dotarea cu consumabile sau echiparea unor săli de operaţie... România părea să aibă nevoie de toate acestea. Orice am fi ales, la o primă impresie, schimbarea s-ar fi produs. Însă soluţiile se blocau la un moment dat la o echipă, la un număr mic de pacienţi, la un spital, la o linie bugetară.. Toate aceste piedici făceau schimbarea produsă de noi, deşi importantă local sau pe termen scurt, irelevantă pentru grupurile cu care doream să intrăm într-un  dialog cu  substanţă, pe  termen lung. Nu am  căutat soluţia perfectă pentru reabilitarea UNUI SISTEM MEDICAL, ci soluţia pentru SISTEMUL MEDICAL DIN ROMÂNIA DE ASTĂZI.

Obiective:
•    Obţinerea unei schimbări relevante

Mesaje cheie
•    Petrom susţine sistemul medical românesc
•    Petrom are grijă de comunităţile în care activează

Public ţintă
•    Angajaţi
•    Membri ai comunităţilor locale
•    Autorităţi locale

Implementare

Soluţia pentru sistemul medical Românesc:  În  urma cercetării situaţiei altor state (Franţa,  SUA, Bulgaria, Cehia, Germania etc) am  aflat despre existenţa sistemului de e-health – sau telemedicină – ajutor medical oferit la distanţă. Prin intermediul unui sistem de video-conferinţă şi a unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din  spitalele incluse în reţea primesc recomandări din  partea specialiştilor de la centrul de comandă. Medicii de la centrul de coordonare oferă suport medical în timp real pe  baza comunicării audio-video, precum şi prin urmărirea a 6 indicatori medicali transmişi prin monitorul de  semne vitale: puls, rată respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 şi tensiune arterială. În condiţiile lipsei acute de personal, telemedicina putea oferi soluţii fără suplimentarea cadrelor medicale, scurtând timpii de intervenţie, eliminând transportul nenencesar şi în cele din urmă crescând calitatea actului medical.

Soluţia pentru Petrom şi pentru România : În 2008, Ministerul Sănătăţii a deschis un proiect pilot de telemedicină de urgenţă la Târgu Mureş, prin care spitale mai mici din partea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la Tg. Mureş. Au fost astfel eliminate deplasările care nu erau necesare şi a fost scurtat timpul de intervenţie cu 20%. De asemenea, au crescut şansele de supravieţuire ale pacienţilor, erorile medicale fiind aproape în totalitate eliminate.

Pasul 1: parteneri puternici

Înainte de a decide cum putem aplica cel mai eficient această soluţie, am ales ca şi consultant (pro bono) unul dintre cei mai credibili profesionişti ai sistemului medical românesc – Dr. Raed Arafat, fondator al SMURD şi Subsecretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.

Pasul 2: soluţii pentru acum

Sub îndrumarea domnului Dr. Raed Arafat, am decis că varianta cu impactul cel mai puternic pentru comunităţi este deschiderea unui nou centru de telemedicină de urgenţă la Spitalul Floreasca – Centru de excelenţă pentru telemedicina de urgenţă, care să completeze proiectul pilot deschis la Târgu Mureş.

Pasul 3: selectarea comunităţilor relevante

Impreuna cu Ministerul Sanatatii, au fost selectate acele comunităţi în care Petrom activează şi care sunt totodată, supraaglomerate din punct de vedere al alocării cadrelor medicale. Au fost incluse spitale orăşeneşeti şi judeţene, cu un trafic ridicat de pacienţi. Totodată, Ministerul a recomandat şi spitale mai mici, aflate în proximitatea zonelor de risc (autostrăzile A1, A2; DN1). Pentru optimizarea raspunsului cadrelor medicale Petrom, au fost conectate si doua centre medicale PetroMed, situate fie in zone greu accesibile (Petromar), fie in comunitatii cu activitate intensa (Petrobrazi).

Pasul 4: dialog înainte de acţiune

Pentru a ne asigura că medicii care vor beneficia de sistemul de telemedicină înţeleg exct CE ESTE telemedicina şi CUM îi va ajuta în mod concret, am organizat la Târgu Mureş o conferinţă de consultare. Medicii au putut astfel urmări un sistem deja funcţional (cel implementat prin proiectul pilot de la Tg Mureş), au discutat cu cei implicaţi în sistem. Toţi medicii prezenţi (au fost reprezentate toate spitalele) au declarat, în chestionarele de satisfacţie, că sunt convinşi de utilitatea acestui sistem.

O conferinţă de presă a fost organizată pentru a explica jurnaliştilor motivele pentru care Petrom se implică în acest domeniu precum şi beneficiile la nivel naţional. Jurnaliştii din presa locală au fost de asemenea informaţi printr-un comunicat de presă.

Pasul 5: implementare logistică
•    La şase luni de la ideea proiectului, Petrom semna acordul cu Ministerul pentru extinderea reţelei de telemedicină
•    Mai 2011 – primul apel în sistem de telemedicină
•    August 2011 – toate cele 16 centre sunt complet funcţionale.

Deşi o parte dintre spitale s-au închis ca urmare a reorganizării naţionale a sistemului medical, echipa mixtă Petrom – Graffiti PR – Ministerul Sănătăţii a identificat pe parcus soluţii de relocare cu acelaşi impact.

Buget alocat:
•    410.000 de Euro – echipamente şi implementare
•    40.000 de Euro – dialog cu parteneri / beneficiari şi alte grupuri co-interesate (întâlniri de consultare cu medici din reţeaua actuală şi din fosta reţea)

Rezultate

•    85 de apeluri în noua reţea
•    Telemedicina este folosită atât pentru a asista medicii în aplicarea unor proceduri cât şi pentru a decide cea mai adecvată variantă de transport.
•    Reprezentanţii spitalului Floreasca declară că sistemul este deja degrevat şi cazurile sunt alocate mai uşor
•    Deja 10 dintre cele 16 centre incluse în reţea au apelat centrul de comandă de la Floreasca
•    7.5 milioane de români beneficiază acum de telemedicină (reţeaua extinsă de Petrom acoperă o populaţie de aproximativ 4.6 milioane de români)
•    Pe baza rezultatelor obţinute, Ministerul Sănătăţii a reuşit să convingă Banca Mondială să investească în extinderea reţelei de telemedicină de urgenţă.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent