25August2019

Eşti aici: Home
  GMP PR & Apa Nova Bucureşti

Botezul sturionilor - Golden Award for Excellence

Tema/Oportunitatea

Apa Nova este furnizorul de apă al Bucureştiului. În ultimii ani, compania s-a implicat constant în proiecte de protejare a mediului.

Incepând din 2009, Apa Nova organizează în fiecare an, cu ocazia Zilei Mediului, un eveniment în Delta Dunării în care cei mai importanţi lideri de opinie din domeniu (autorităţi, ONG-uri, instituţii locale şi centrale) se întâlnesc pentru a-şi prezenta proiectele şi a discuta planuri de viitor.

Evenimentul construit sub forma unor workshop-uri şi discuţii între experţi nu a reprezentat până acum un subiect de presă.

În anul 2011, ne-am propus să-i maximizăm impactul. Să ieşim din zona experţilor şi să sensibilizăm presa şi publicul larg cu privire la importanţa protejării biodiversităţii. În plus, să implicăm participanţii la un nivel emoţional în cauză, pentru a-i convinge să susţină pe termen lung demersul nostru.

Provocarea echipei a fost să găsească pe de-o parte o metodă de a comunica iniţiativa Apa Nova într-un mod accesibil şi atractiv pentru presă, fără a interveni în formatul tradiţional al evenimentului. Pe de cealaltă parte, să vină cu o idee de acţiune la faţa locului care să-i implice pe participanţi la un nivel mai profund decât o puteau face nişte discuţii.

Research

•  Primul pas strategic: să fim specifici

Biodiversitatea este un subiect mult prea larg şi general pentru comunicare, iar singura variantă de a-l face palpabil era să devenim specifici. Dacă vorbeam despre speciile pe cale de dispariţie, aveam nevoie de un exemplu concret, pentru a-l prezenta presei.

Timp de mai multe vizite în Delta Dunării, am discutat cu specialişti şi experţi care sunt problemele unde am putea interveni.

Astfel, am aflat despre situaţia sturionului, o specie pe cale de dispariţie din cauza acţiunilor repetate de braconaj şi a poluării. Un peşte cu o vechime de peste 200 milioane de ani, sturionul trăieşte încă de pe vremea dinozaurilor în apele Dunării. Pescuitul de sturioni este interzis prin lege pentru o perioadă de 10 ani; cu toate acestea, numărul lor continuă să scadă drastic.

Tema ni s-a părut ofertantă şi am decis să mergem mai departe,

•  Cercetare: situaţia legislativă, alte campanii, posibili parteneri

La nivel guvernamental există un program naţional de reabilitare a sturionilor, ca specie protejată, derulat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Apa Nova urma să devină prima companie care sprijină autorităţile publice în programul naţional de repopulare cu sturioni a apelor Dunării.

Totodată, am identificat cele mai reprezentative ONG-uri şi autorităţi dedicate mediului pentru a le implica în eveniment şi a le oferi oportunitatea de dialog şi promovare pentru proiectele şi campaniile proprii.

Descriere proiect/Planificare

Obiective:
•   Sensibilizarea publicului larg cu privire la protejarea biodiversităţii şi a speciilor pe cale de dispariţie, cum sunt sturionii
•   Atragerea unui număr semnificativ de lideri de opinie drept susţinători activi şi implicarea lor emoţională în cauză
•   Punerea pe agenda publică a evenimentului anual organizat de Apa Nova cu ocazia Zilei Internaţionale a Mediului

Public ţintă:
•   Autorităţi şi instituţii publice active în domeniu
•   ONG-uri dedicate protejării mediului
•   Jurnalişti
•   Lideri de opinie, personalităţi publice
•   Studenţi, voluntari
•   Publicul larg
 
Parteneri ai evenimentului:
•   Centrul de Informare ONU pentru România
•   Comisia naţională UNESCO pentru România
•   Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării
•   Ministerul Afacerilor Externe

Canale de comunicare:
•   Presă (TV, radio, print, online)
•   Social media
•   Evenimente, oportunităţi de networking
•   Vectori de imagine

Ideea creativă

Am creat în cadrul unui eveniment serios, bazat pe discuţii şi întâlniri, un moment creativ şi inedit, care a generat buzz atât la faţa locului cât şi în presă.

Am ales sturionii şi am decis sa organizăm o acţiune de repopulare neconvenţională în care fiecare dintre invitaţii noştri urma să aibă un rol foarte bine definit.

Pentru a crea o legătură emoţională între participanti şi cauza pe care o susţineam, am mers până acolo încât...i-am inrudit.

La sosire, fiecare din cei 150 de invitaţi a primit câte un sturion spre adopţie şi misiunea de a-i găsi un nume până la finalul evenimentului.

În ultima zi, proaspeţii ”naşi” au eliberat sturionii în apele Dunării în cadrul unei ceremonii speciale de botez oficiate în prezenţa jurnaliştilor.

Implementare

Workshop-uri, discuţii, prezentări de proiecte

Timp de trei zile, 150 de participanţi la eveniment s-au reunit pentru a dialoga pe tema biodiversităţii chiar în inima Deltei Dunării.

Autorităţi centrale şi locale, ambasadori şi reprezentanţi UNESCO din 17 ţări, vedete şi personalităţi publice, ONG-uri, jurnalişti, studenţi şi voluntari s-au întâlnit pentru a-şi prezenta proiectele şi soluţiile pentru protejarea mediului.

Printre proiectele prezentate s-a numărat şi Rowmania – prin care Ivan Patzaichin promovează barca cu vâsle şi comunităţile din Delta Dunării.
 
In cadrul evenimentului a fost lansat şi primul ”Ghid al pădurilor din Delta Dunării” susţinut de Apa Nova împreună cu organizaţia „Prietenii Naturii”.

Punctul culminant al celor trei zile a fost acţiunea de repopulare cu sturioni.

Zoli Toth de la Sistem, Şerban Copoţ de la Animal X, Gianina Corondan, guvernatorul Rezervaţiei Delta Dunării, sunt doar câţiva dintre cei care şi-au îndeplinit rolul de naş pentru câte un sturion adoptat. Numele alese de participanţi au fost dintre cele mai diversem de la Karma pentru a-i purta noroc până la Tilică, nume pe care îl poartă şi motanul lui Şerban Copoţ.

Momentul a fost unul foarte amuzant şi toţi invitaţii s-au implicat cu mult entuziasm în acţiune, aşa cum dovedesc şi feedback-urile ulterioare:

Mulţumesc Apa Nova România, transmiteţi salutări peştelui meu, Fraunata! - Petkovic Natasa - UNESCO SERBIA

În acest weekend, am avut ocazia să botez un sturion în cadrul primei acţiuni de repopulare cu această specie periclitată din România la care am participat, M-am bucurat să fiu parte din acest eveniment, iar pe sturion l-am botezat Tilică, nume pe care îl poartă şi motanul meu. - Şerban Copoţ - artist şi activist ONG

Evaluare şi rezultate

•   Printr-o idee simplă şi creativă, am reuşit să aducem un aer proaspăt evenimentului şi să implicăm la un nivel emoţional participanţii în cauza biodiversităţii.
•   Pentru prima dată de la lansare, evenimentul a beneficiat de acoperire în presă semnificativă, inclusiv ştiri TV. Peste 60 de materiale în print, radio şi online au menţionat acţiunea de repopulare a sturionilor şi evenimentul.
•   Vedetele şi personalităţile publice prezente şi-au folosit propriile canale de comunicare şi social media pentru a le povesti fanilor despre botezul sturionilor. Cu siguranţă a fost un eveniment pe care nu îl vor uita usor.
•   Apa Nova a devenit prima companie care a sprijinit autorităţile publice în programul naţional de repopulare cu sturioni a apelor Dunării.

Disclaimer: Niciun sturion nu a fost rănit în timpul evenimentelor. De atunci, sturionii Apa Nova înoată liberi în apele Dunării.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent