25August2019

Eşti aici: Home
  Rogalski Grigoriu PR & Siemens

Victoria20.20 - Golden Award for Excellence

 

Tema/oportunitatea

Profilul companiei

Siemens SRL este cea mai mare companie din domeniul business-to-business din România, care oferă servicii complete pentru dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii în oraşe, în sectoarele Energie, Industrie, Sănătate. Cu o platformă globală puternică de comunicare, care pune accentul pe modul în care tehnologiile Siemens răspund provocărilor cu care se confruntă oraşele, compania este poziţionată ca partener în dezvoltarea durabilă a centrelor urbane. În 2009, Siemens a iniţiat în România campania Oraşele Viitorului, care a atras atenţia asupra problemelor de infrastructură ale capitalei şi a creat un context pentru a vorbi despre soluţiile de dezvoltare durabilă pe care le oferă compania. În 2011, Siemens a dorit continuarea acestei discuţii în spaţiul public şi o mai puternică localizare a campaniei, racordată la problemele specifice oraşelor din România.

Oportunitatea

VICTORIA 20.20 este o campanie care prezintă problemele cu care se confruntă oraşele mono-industriale, ca o consecinţă a dezvoltării nesustenabile, cât şi o oportunitate de a prezenta scenarii pentru viitorul acestora, prin aplicarea tehnologiilor verzi. Cel mai mic oraş din România – Victoria – a cărei situaţie a fost prezentată într-un documentar HBO – a fost sursa de inspiraţie pentru a lansa o provocare adresată tinerilor, aceea de a-şi imagina un scenariu al viitorului în care Victoria devine cel mai mare oraş din România, aplicând, de această dată, toate tehnologiile de dezvoltare sustenabilă ale Siemens.

Cercetarea

•  Evaluarea rezultatelor campaniei Oraşele Viitorului - a evidenţiat nevoia oamenilor de a înţelege mai în detaliu concepte precum „dezvoltare durabilă” sau „sustenabilitate”.
•  Analiza situaţiei oraşelor din România, cu implicarea Societăţii Academice din România (SAR) – a fost identificată o categorie de oraşe româneşti care se confruntă cu grave probleme economice şi sociale, cele de tip mono-industrial.
•  Analiza apariţiilor în presă a tematicilor despre  sustenabilitate  şi  dezvoltare urbană  durabilă  –  a  scos  în  evidenţă  cazul  oraşului  Victoria.  Prin  intermediul documentarului realizat de HBO era deja prezentat ca oraş fără viitor şi un exemplu clasic al unei dezvoltări urbane forţate.
•  Cercetare asupra calităţii vieţii urbane în România
•  Analiză a comunităţii Victoria – analiza blogurilor despre oraş şi a comunităţilor virtuale arată implicarea locuitorilor în viaţa comunităţii şi rezonanţa pe care oraşul o are în sufletele lor, în ciuda poverii pe care o duce.

Planificarea

Victoria20.20 a luat forma unei competiţii naţionale pentru studenţi, provocarea fiind aceea de a veni cu soluţii de dezvoltare sustenabilă a localităţii, în perspectiva în care aceasta ar ajunge, în 2020, cea mai mare comunitate urbană a României. Planificarea a urmărit crearea unei agende media dezvoltate în jurul unei singure teme: dezvoltarea sustenabilă a oraşelor, în ciuda faptului că subiectul era la periferia interesului jurnalistic al momentului, dominat de efectele economice şi sociale ale crizei.

Obiective

Obiective de comunicare:
•  Poziţionarea Siemens drept cea mai importantă companie de pe piaţă cu portofoliu complet pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii în oraşe.
•  Diferenţierea Siemens de competitorii principali.
•  Impunerea subiectului “dezvoltare sustenabilă” pe agenda media.
•  Creşterea vizibilităţii şi favorabilităţii companiei în rândul autorităţilor locale.

Public ţintă
•  Public de business: reprezentanţi ai autorităţilor locale
•  Public de influenţă: Studenţi, Mass-Media, ONG-uri
•  Public intern: Angajaţi, comunitatea angajaţilor Siemens din domeniul comunicării din regiunea CEE (Centrul şi Estul Europei)

Mesaj cheie
•  Tehnologiile verzi pot schimba soarta oraşelor cu dificultăţi din România. Siemens are cel mai variat portofoliu de soluţii pentru viitorul sustenabil al oraşelor.

Canale de comunicare

Externe:
•  Website, pagina dedicata Victoria 2020: www.siemens.ro/victoria2020
•  Pagina facebook Victoria 2020 www.facebook.com/victoria2020
•  Blog www.hitechpedia.ro
•  Partneriate media cu descopera.ro, dailycotcodac.ro, prinbrasov.ro
•  Forumuri specializate şi grupuri de discuţii din facultăţile vizate
•  Plan editorial: Comunicate de presă, interviuri, analize
•  Evenimente: Prezenţa Victoria20.20 în cadrul unui târg de joburi pentru studenţi

Interne:
Ziua Siemens dedicată Voluntariatului a fost sărbătorită în Victoria, unde angajaţi din Bucureşti, Cluj şi Braşov au ecologizat oraşul.

Implementarea

Comunicare externă:

2 etape ale concursului pentru studenţi, 4 luni de campanie aprilie – iulie 2011

I.  Lansarea concursului „Victoria 20.20” - înscrierea în concurs a echipelor de studenţi (aprilie 2011)
 
•  Participarea la târgul de joburi: Pentru a asigura vizibilitatea campaniei în rândul studenţilor, am decis să lansăm proiectul în cadrul unui târg de joburi pentru studenţi. 2 zile de interacţiuni cu studenţii şi prezentarea campaniei Siemens. Prezenţa unui concurs în cadrul unui târg de joburi a atras şi atenţia presei, concursul beneficiind de expunere TV în cadrul unei emisiuni de ştiri la Antena3.

•  Parteneriate cu organizaţii studenţeşti: Liga Studenţilor Electronişti, Uniunea Naţională a Studenţilor din România, Liga Studenţilor de la Automatică şi Calculatoare au anunţat concursul pe forumurile şi grupurile interne de discuţii.

•  Press delivery: 30 de jurnalişti cheie (social, economic şi mediu) au primit comunicatul de presă însoţit de documentarul Victoria, realizat de HBO. Povestea oraşului astfel spusă a individualizat tematica dezvoltării urbane durabile şi a asigurat o bună vizibilitate lansării proiectului.

•  Parteneriate media şi proiecte speciale: Advertorial în ediţia numărul 1 a revistei Ştiinţă şi Tehnică, o pagină dedicată de concurs pe www.descopera.ro, promovată prin campanie de bannere şi apariţii pe blogurile partenere www.dailycotcodac.ro  şi www.prinbrasov.ro.

II.  Anunţarea finaliştilor şi perioada de dezvoltare a proiectelor finale

•  Realizarea şi mediatizarea unui studiu independent întocmit de Societatea Academică din România, care a avut ca scop analiza impactului pe care dezvoltarea nesustenabilă a avut-o asupra micilor oraşe industrializate. Studiul s-a bucurat de o largă mediatizare în toate mediile: presa scrisă, online, dar şi pe radio şi pe canalele TV. Subiectul a fost dezvoltat în cadrul unor emisiuni la postul naţional de televiziune, cu participarea lui Sorin Ioniţă, unul din vectorii de imagine pentru campanie. Totodată, Antena 1 a realizat un reportaj despre situaţia oraşelor monoindustriale din România. Consecinţele dezvoltării urbane nesustenabile era un subiect de interes naţional, ajungând să facă agenda media, aşa cum ne propusesem.
•  Concurs pe www.dailycotcodac.ro - concurs pe blogul www.dailycotcodac.ro, timp de o săptămână, cititorii au raspuns la întrebări legate de oraşele mici şi mijlocii din România. Comentariile cele mai savuroase erau recompensate zilnic cu zmeie.
•  Concursul Facebook - „O idee pentru oraşul meu” - participanţii erau invitaţi să posteze fotografii cu oraşul lor şi să vină cu idei de îmbunătăţire. Premiile: o bicicletă, o trotinetă, o pereche de role şi lanterne cu dinam.

III. Dezvoltarea proiectelor finale şi anunţarea rezultatelor concursului (Iunie – Iulie 2011)

•  Eveniment prezentare: Finaliştii au prezentat proiectele în faţa unui juriu format din Cristian Secoşan, CEO Siemens, Markus Strangmuller de la Siemens AG, Tiberiu Florescu, Decanul Facultăţii de Urbanism, Ana Otilia Niţu, reprezentant SAR şi Ovidiu Eftimie, blogger şi membru al comunităţii locale din zona Braşov/Victoria.

Soluţiile oferite de echipa câştigătoare - pentru dezvoltarea oraşului Victoria cu ajutorul tehnologiilor verzi - au fost promovate printr-un comunicat de presă şi acţiuni proactive de media relations.

Evaluarea

Implicarea studenţilor

1.  28 de echipe înscrise şi 140 de studenţi din toată ţara.

2.  28 de proiecte cu idei despre îmbunătăţirea vieţii în Victoria, cu informaţii despre oraş şi cu idei de regenerare urbană pe baza tehnologiilor.

3.  5 proiecte complexe cu idei de dezvoltare a oraşului Victoria, idei de investiţii pe termen lung şi moduri de valorizare a potenţialului zonal.

4.  Ca  urmare  a  concursului,  Facultatea  de  Istorie-Geografie  din  Oradea,  Specializarea Planificare Teritorială a organizat sesiunea de practică în Victoria.

5.  Mai mult de 10 echipe înscrise în concurs au vizitat oraşul Victoria.

Implicarea autorităţilor locale

6.  Majoritatea echipelor înscrise în concurs au luat legătura cu autorităţile locale, care s-au implicat pentru a le oferi susţinere.

7.  Autorităţile locale din Victoria au intrat în posesia ideilor.

Online & Social media

8.  1,101 fani pe pagina de Facebook, după 2 luni de proiect.
 
9.  11 posturi pe blogul partener dailycotcodac.ro cu un total de 790 de comentarii si 195 preluări pe Facebook.

10. 40 de înscrieri şi 326 comentarii cu idei despre îmbunătăţirea oraşelor din România, în concursul Facebook „O idee pentru oraşul meu”

11. Un numar de 101 articole dedicate în presa online cu o audienţă estimată de 21,079,681 persoane (exprimată în vizitatori unici/lună).

Informare publică

12. 13 articole dedicate în presa scrisă despre Victoria20.20 cu o audienţă estimată de 1,434,000 persoane.

13. 4 apariţii televizate – 3 ştiri, 1 emisiune informativă pe tema problemelor cu care se confruntă oraşele din România cu o audienţă estimată de 1,904,000 persoane.

14. Valoarea estimată a apariţiilor media depăşeşte de 10 ori valoarea investiţiei în întregul proiect.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent