25August2019

Eşti aici: Home
  GMP PR & Crina Coco Popescu

Noutati din viitor - Silver Award for Excellence

Povestea unei tinere de 15 ani care in 2 saptamani a ajuns de la o “ilustra necunoscuta” la un simbol al Romaniei, printr-o campanie puternica de media relations care a strans 70.000 euro.

Tema/Oportunitatea

In perioada de tranzitie ce a urmat comunismului, Romania a devenit o tara fara valori autentice si fara modele de urmat. Succesul nu inseamna nimic mai mult decat a face bani repede, iar noii bogatasi devin si noii eroi ai Romaniei. Pe acest fundal, adevaratii eroi trec adesea neobservati.

Printre ei se afla si o tanara alpinista de 15 ani ce era foarte aproape de a stabili un record mondial, acela de a fi prima femeie care termina Circuitul celor 7 vulcani. Asta presupunea atingerea culmilor celor mai inalti vulcani de pe cele 7 continente.

Pentru a stabili recordul, Crina Coco Popescu trebuia sa mai cucereasca un ultim varf: Antarctica’s Mt. Sidley. Pentru asta, trebuia sa stranga toti banii necesari expeditiei, in doar 4 saptamani. 70.000 euro. O misiune imposibila in conditiile in care aproape nimeni nu auzise de ea pana atunci.
 
Desi stabilise deja 5 recorduri mondiale de varsta si detinea un titlu de Sport’s Master, presa din Romania o ignora total. Niciuna dintre realizarile ei de pana atunci nu fusese bagata in seama.

Inspirata de povestea fetei, agentia a decis sa lucreze pro bono pentru ea si sa o ajute sa stranga banii.

Cercetarea

Primul pas a fost sa analizam continutul presei sportive din ultimul an.

Concluzia cercetarii a fost ca interesul jurnalistilor era legat doar de jucatorii de fotbal, de stilul lor de viata, de disputele dintre patronii cluburilor, de rezultatele echipelor si de jucatorii de box. Aparent, in presa romaneasca nu era loc pentru alpinism.

Pe de alta parte, cand era vorba de valorile de necontesat ale Romaniei, ca Nadia Comaneci, Gica Hagi si Ion Tiriac, presa era sensibila.

Deci, cum puteam sa o ajutam pe Coco sa ajunga pe prima pagina si sa stranga banii?

Strategia

Ideea noastra: sa o transformam pe Coco in noua Nadia, un model roman in care sa crezi, de care sa fii mandru si pe care sa il urmezi. Sa convingem oamenii si presa sa raspandeasca povestea ei.

O campanie in 2 pasi:
1. O campanie intensiva de media relations, concentrata in doar 2 saptamani, pentru a genera expunere in randul liderilor de opinie si a ne ajuta la strangerea banilor
2. O abordare creativa a potentialilor sponsori pentru a strange suma

Implementarea

Partea 1 – O campanie intensiva de media relations

Lucrand la foc continuu, echipa de media relations a agentiei a reusit peste noapte, sa o faca pe Coco o vedeta nationala. Dupa ani de zile in care stirile despre ea au fost ignorate, in doar 2 saptamani a fost in 12 talk show-uri in direct si 26 stiri TV, zeci de articole si interviuri.
 
Mesaje cheie:
-   In varsta de 15 ani, Crina Coco Popescu este noua Nadia
-   Crina face parte dintr-o generatie fara modele de urmat, fara identitate si cu putine aspiratii. In timp ce adolescentii de varsta ei abia descopera lumea in care traiesc, ea vrea sa cucereasca si sa ancoreze steagul Romaniei pe culmile celor mai inalti munti de pe pamant.
-   Ajutati romanii sa afle despre ea si sa stie ca inca avem valori la nivel mondial, ce pot aduce stiri pozitive despre Romania.

Tactici:

Materiale exclusive
Povestea unei tinere de 15 ani, noua Nadia: interviuri, reportaje, cover story-uri.
Am obtinut interviuri in reviste de lifestyle, reviste pentru adolescenti, cotidiane generaliste, publicatii financiare, dar si in show-uri radio si TV.

Voiaj si conferinta de presa
Am dus jurnalistii la Rasnov, orasul natal al lui Coco, pentru a o vedea antrenandu-se pentru Antarctica.
Am  organizat  o  conferinta  de  presa  despre expeditia sa, cu o prezenta de 40 de jurnalisti, in timp ce conferintele trecute nu reusisera sa stranga mai mult de 5-7 jurnalisti.

Discursuri motivationale
Am prezentat-o pe Crina Coco Popescu bloggerilor, in evenimente dedicate social media, unde a tinut discursuri ca speaker motivational.

Comunicate de presa
Am emis constant comunicate de presa prin care informam jurnalistii despre suma stransa si cea necesara.

Partea a 2-a – Abordarea creativa a potentialilor sponsori

Dupa 2 saptamani in care povestea lui Coco a fost auzita pe toate canelele media posibile, a venit momentul sa trecem concret la strangerea fondurilor. Cu un numar de peste 3 milioane de impresii, din estimarile noastre, numele ei fusese auzit cel putin o data de catre targetul nostru.

Am trimis un pachet special, infasurat in steagul romaniei, catre 200 de lideri de opinie si directori de companii.

In pachet, ei gaseau „stiri din viitor”, articole fictive de ziar care relatau realizarea lui Coco ca si cand s-ar fi intamplat deja. Mai gaseau de asemenea si un film care o prezenta pe tanara alpinista ca urmand pasii eroinei nationale Nadia Comaneci, prima gimnasta din lume care a obtinut nota 10.

Rezultate

•   Stirile  din  viitor  au  devenit  stirile  prezentului. Prin  actiunile noastre, am reusit sa strangem toti banii necesari in 2 saptamani de la companii si persoane fizice care ii auzisera povestea.
•   Coco a putut sa se alature expeditiei. A devenit prima femeie si cea mai tanara persoana  care  a  terminat  Circuitul  celor  7  vulcani,  un  nou  simbol  si  o adevarata eroina.
•   Povestea ei a generat intensa acoperire in presa si a dat si titluri in media internationala:
    - Peste 180 de articole in presa scrisa
    - 78 stiri TV
    - 32 de interviuri TV si radio in direct
    - 12 articole in presa internationala
    - Peste 26.000 referiri in online
    - Peste 1500 de mentionari pe bloguri
    - Peste 300 de mentionari pe Twitter
    - 800 de noi prieteni pe Facebook in 2 saptamani
•   Audienta romana expusa la poveste a fost estimata la peste 5.000.000 de persone.
•   Succesul  campaniei,  chiar  si  dupa  ce  s-a  incheiat,  ne-a  luat  si  pe  noi  pe neasteptate. La sosirea ei din expeditie:
    - Blogerii si-au adunat fanii sa o astepte pe Coco la aeroport la intoarcerea ei acasa. Au fost mai mult de 50 de oameni, fluturand steagul national pe care scria “Coco, iti multumim ca ne-ai aratat ce inseamna Romania”.
    - 10 statii TV, prezente la aeroport, au difuzat sosirea. Mai mult de 40 de jurnalisti au venit sa o intalneasca la Otopeni, desi nu fusese organizata in mod formal nicio conferinta.
    - echipa  Observator  –  principalul  buletin  de stiri al postului TV Antena 1 – i-a oferit un buchet de flori “ca recunoastere pentru ceea ce a facut pentru Romania si pentru ca este un model de urmat”.
    - pentru a celebra acest record, Federatia Filatelica Romana a emis o editie speciala de timbre, recunoscand astfel realizarea lui Coco, la fel cum au facut si in cazul Nadiei, cu multi ani in urma.

Concluzii

Ceea ce parea o misiune imposibila la inceput, a fost posibil. Cazul Coco este un benchmark in ceea ce priveste puterea PR-ului. O poveste frumoasa, care statea ascunsa intr-un sertar intr-o Romanie cinica, spusa cu cuvintele potrivite si cu multa pasiune, poate atinge cele mai inalte culmi din lume.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent