25August2019

Eşti aici: Home
  GMP PR & Centrul de Informare ONU

Ziua drepturilor omului - Golden Award for Excellence

Tema/Oportunitatea

În data de 10 Decembrie se aniversează în toată lumea Ziua Drepturilor Omului.

In 2010, Centrul de Informare ONU pentru România îşi dorea să marcheze evenimentul într-un mod special.

Provocarea  agenţiei  a  fost  să  găsească  o  idee  de  campanie,  menită  să  aducă  pe agenda publică un subiect dificil cum este discriminarea, într-un mod cât mai accesibil publicului larg, cu un buget minim: 800 dolari.

Fiindcă tema era amplă şi riscam să ne diluăm mesajul, am simţit nevoia să o restrângem la o zonă cât mai bine delimitată, pentru a o face mai uşor de reţinut.

Privind în perspectivă şi gândindu-ne că Bucureştiul este o capitală multiculturală în devenire, în rând cu alte capitale ale Uniunii Europene, ne-am pus întrebarea: cât de pregătiti sunt locuitorii săi să accepte printre ei oameni din cele mai diverse lumi şi culturi?

Ne-am propus ca prin campania noastră din 2010 să aflăm raspunsul.

Planificare

Obiective:
•   Iniţierea unei campanii de impact care să se alăture iniţiativelor la nivel mondial cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, care să sensibilizeze publicul din România cu privire la discriminare
•   Aducerea pe agenda publică a subiectului

Public tintă:
•   Public larg
•   Mass media
•   Autorităţi şi instituţii publice
•   ONG-uri şi societatea civilă

Cercetarea

Discriminarea în România. Cum stăm?
In România nu există date relevante referitoare la atitudinea românilor faţă de străini.

Ce puteam face era să vedem câte persoane de altă naţionalitate trăiesc în România, pentru a înţelege necesitatea unui astfel de demers.

Am apelat la mai multe surse:

1. Studii & statistici oficiale
- In octombrie 2010, Oficiul Român pentru Imigrări înregistra aproximativ 60.000 de străini cu şedere legală în România dintre care peste 38% trăiesc în Bucureşti.

2. Instituţiile din domeniu
Am luat legatura cu Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru a afla numărul străinilor care depuseseră jurământul de credinţă pentru dobândirea cetăţeniei române în 2010.   Răspunsul lor: aproape 11.000 de persoane au devenit  cetăţeni români într-un singur an.

In paralel, am analizat ce alte tipuri de acţiuni s-au desfăşurat la nivel internaţional şi naţional pentru această dată şi ce persoane publice ar putea susţine campania noastră.

În urma cercetării, am tras următoarele concluzii:
•    Nu au au fost alte campanii concentrate pe discriminarea oamenilor de alte rase şi nu există date relevante => există o nevoie de comunicare în această zonă.
•    Ne confruntăm cu un paradox. Într-o perioadă în care se vorbeşte în principal despre plecarea românilor în afară, există mii de străini care îşi doresc să devină cetăţeni ai acestei ţări şi depun un jurământ de credinţă. Aceste lucruri sunt prea puţin ştiute.

Abordarea strategică

E foarte greu să vorbeşti despre discriminare, într-un context în care publicul larg nu are disponibilitatea să te asculte. Într-o mare de ştiri despre politică, vedete sau fotbal, un astfel de subiect şi-ar fi făcut loc cu dificultate în paginile ziarelor.

De aceea, am simţit nevoia mai degrabă să arătăm concret ce formă poate lua discriminarea decât să vorbim la modul generic despre ea.
 
Strategia noastră a fost să realizăm un experiment social unic în România, pentru a vedea în ce măsură bucureştenii discriminează oameni de alte rase şi culturi. Un astfel de experiment urma să aibă un dublu efect: pe lângă impactul mediatic, ne oferea şi posibilitatea de a obţine nişte date valoroase care ar ajuta întreaga societate.

Ne-am gândit sa testăm gradul de toleranţă al românilor faţă de persoane ce arată diferit. Și unde puteam face asta mai bine decât într-un spaţiu de interacţiune cotidiană, des frecventat, cum este un hypermarket?

Implementare

In data de 10 decembrie am înlocuit personalul unui hypermarket aglomerat din Bucureşti cu oameni de alte rase şi culturi. Voluntari din 15 ţări de pe 3 continente.

Am invitat o echipă de sociolologi şi studenti la sociologie să analizeze reactiile bucureştenilor în interacţiunea cu ei.

Rezultatele le-am făcut publice printr-o conferinţă de presă.

Paşii campaniei

1) Identificarea voluntarilor străini care urmau să fie actorii experimentului
- Ne-am adresat studenţilor străini din cadrul Universităţii Bucureşti, Politehnicii Bucureşti si programului Erasmus.
- Am găsit peste 20 de voluntari din ţări precum: Rwanda, Ghana, Africa de Sud, Congo, Senegal, Niger, Kenya, China, Japonia, Iran, Italia, Grecia, plus etnie romă.

2) Atragerea de parteneri
- Am convins real –Hypermarket să ni se alăture drept gazdă a evenimentului şi să ne pună la dispoziţie inclusiv spaţiul pentru conferinţa de presă.
- Dan Petre, sociolog şi doctor în comunicare împreună cu o echipă de studenţi de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice şi specialişti ONU au participat voluntar ca şi echipă de cercetare pentru realizarea studiului.
- Radio Zu a devenit partenerul media al evenimentului.
 
3) Identificarea unor personalităţi publice ca şi ambasadori ai evenimentului
- Zoli Toth, liderul de naţionalitate maghiară al trupei Sistem şi Ghedi Kamara, componentul trupei Alb Negru, născut în Guineea franceză s-au implicat devenind ambasadori ai mesajelor antidiscriminare.

4) Detalii de implementare

- Timp de o zi, peste 20 de voluntari de culturi şi rase diferite s-au aflat la casele de marcat ale magazinului real,- Vitan interacţionând cu bucureştenii aflati la cumpărături.

- Prezenţa lor inedită  a schimbat vizibil mersul lucrurilor în magazin pe durata experimentului atrăgând curiozitatea tuturor trecătorilor.

- Studenţii străini îi ajutau pe bucureşteni să-şi aşeze cumpărăturile în pungi şi se implicau în conversaţii pe tema ţărilor lor de origine.

- Echipa de sociologi a urmărit în tot acest timp reacţiile, atitudinile şi gesturile persoanelor care intrau în contact cu voluntarii, pe baza unei grile de observaţie.

- Conferinţa de presă a fost organizată chiar în interiorul magazinului pentru a permite presei şi jurnaliştilor prezenţi să observe la rândul lor experimentul şi să discute cu persoanele implicate.

Rezultatele campaniei

•   Peste 4000 de bucureşteni prezenţi la cumpărături în data de 10 decembrie au interacţionat cu voluntarii noştri

•   Rezultatele studiului:
    - Locuitorii Capitalei încă nu ştiu să comunice firesc şi deschis cu persoane de alte rase
    - Majoritatea dialogurilor au fost prietenoase, dar au existat si reacţii de suspiciune şi refuzul interacţiunii
    - Segmentele cele mai deschise au fost adulţii de peste 50 de ani şi copiii
    - Tinerii (20 – 25 ani) şi adulţii (25 – 45 de ani) au fost cei mai puţin receptivi, manifestându-se grăbit şi fără curiozitate faţă de prezenţa voluntarilor
    - Există o stare difuză de suspiciune a românilor faţă de alte culturi

•   Impactul mediatic:
    - Peste 70 materiale de presă au prezentat evenimentul, inclusiv 10 ştiri TV
    - O parte din jurnalişti au stat pe toată durata zilei şi au realizat reportaje de la faţa locului
    - Zeci de menţiuni pe bloguri şi social media
 
•   Feedback-ul voluntarilor:
    - La final, voluntarii străini ne-au transmis că pentru ei a fost prima zi în care au fost cu adevărat conştienţi de drepturile lor ca fiinţe umane. Dacă în etapele de selectie, ne-am confruntat cu reacţii din partea lor de teamă că vor fi discriminaţi, după eveniment, răspunsurile lor 100% pozitive ne-au demonstrat forţa experimentului
    - Pentru ei, aceasta experienţă directă a însemnat o schimbare importantă de atitudine şi perspectivă cu privire la integrarea în România.

Concluzii

Un eveniment care a avut un buget total în valoare de 800 de dolari a reuşit prin entuziasm şi angajament să genereze buzz şi reacţii dintre cele mai autentice şi emoţionante.

Am reuşit să strângem parteneri şi susţinători care ne-au preluat mesajele şi le-au transmis mai departe concretizându-se atât în rezultate media cât şi reacţii spontane sau transmise viral.

Şi nu în ultimul rând, o zi în care bucureşteni şi persoane de alte culturi şi rase au învăţat mai multe lucruri unii despre alţii.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent