25August2019

Eşti aici: Home
  GolinHarris Bucuresti & Royal Bank of Scotland

RBS MoneySense - Silver Award for Excellence

TEMA/OPORTUNITATEA CAMPANIEI

RBS este una dintre primele banci infiintate in Romania sub numele ABN AMRO Romania. In 2008, banca a fost preluata de RBS, unul dintre cele mai mari grupuri bancare internationale, continuand astfel o poveste de succes ce dureaza de mai bine de 15 ani.

Contextul economic tulbure al ultimilor ani si dezorientarea consumatorilor au dictat o tot mai puternica orientare a institutiilor financiar bancare catre educatie. Necesitate validata si de o suita de studii recente, ce releva o dubla carenta informationala la nivelul consumatorului roman: lipsa de educatie in privinta gestionarii finantelor personale si deficiente in intelegerea serviciilor financiare oferite de banci. Astfel, gradul de alfabetizare financiara a romanilor este de doar 30%, in timp ce 40% dintre acestia au dificultati in plata ratelor, iar 23% nu tin nici o evidenta a veniturilor si cheltuielilor.

Fenomenul este sustinut, daca nu chiar amplificat de contextul in care, in cadrul sistemului formal de invatamant din Romania, oportunitatile de educatie financiara sunt limitate, deopotriva in scoli, licee sau universitati.

Anul trecut, RBS a lansat in Romania programul de educatie financiara MoneySense, un concept dezvoltat in Marea Britanie in urma cu 15 ani si devenit intre timp unul dintre cele mai importante programe de acest tip din Marea Britanie si Irlanda. Programul, implementat in Romania in parteneriat cu AIESEC & fundatia CREDE, se adreseaza cu precadere tinerilor din licee si universitati, dar dezvolta si componente adresate publicului general.

CERCETAREA

•   Studiu publicat de Banca Mondiala si Institutul Bancar Roman cu privire la nivelul de educatie financiara in Romania;
•   3 Focus Grupuri organizate in 2010 cu studenti de la ASE, in vederea testarii instrumentelor de educare dezvoltate in cadrul programului MoneySense.

PLANIFICARE

Obiective/ primul an de campanie:
•   Implementarea proiectului in cel putin 20 de licee din toata tara;
•   Parcurgerea modulului MoneySense de catre 5.000 elevi de liceu si 300 de studenti din facultatile cu profil non-economic;
•   Promovarea platformei MoneySense in presa – cel putin 100 de articole;
•   Implicarea angajatilor in dezvoltarea si implementarea campaniei.

Public tinta:
  - Tineri - elevi si studenti;
  - Adulti - clienti RBS sau non-clienti
  - Cadre didactice – licee & universitati din Bucuresti si din tara
  - Mass media
  - Angajatii RBS
 
Mesaje cheie:
•   RBS este o banca responsabila si implicata in formarea pietei;
•   Educatia financiara este o necesitate;
•   RBS ofera prin programul MoneySense acces gratuit si impartial la informatii despre sistemul bancar, economie, bugetul familiei sau planificarea unei afaceri;
•   RBS MoneySense este un program obiectiv fara nici o agenda ascunsa – banca nu isi propune sa vanda, ci sa educe.

Canale:
•   Evenimente in licee si facultati
•   Online:  www.rbsmoneysense.ro, facebook
•   Materiale educationale (in scoli si sucursalele bancii)
•   Mass media

Strategia
„Banii pe limba fiecaruia”. Pornind de la necesitatile diferite ale categoriilor diferite de public, platforma MoneySense a dezvoltat instrumente adaptate specificului si nevoilor fiecarui grup de interes. Campania a acordat o atentie deosebita categoriilor de obicei neglijate de programele de educatie financiara. Ca tehnica de informare, strategia a fost una comprehensiva, didactica, bazata pe interactiune directa, abordare aprofundata si materiale educationale complexe. Contactul direct a fost optiunea numarul unu in ceea ce priveste metoda de transmitere a informatiilor pentru plusul de interactivitate si pentru garantia atentiei sporite. Vorbind unui public neinitiat, posibilitatea adaptarii mesajului in functie de nivelul acestuia si tehnica invatarii prin intrebare au fost esentiale in succesul demersului nostru.

IMPLEMENTARE

I. MoneySense pentru presa
Conferinta de presa organizata intr-o sala de clasa din Liceul Gheorghe Lazar a prezentat jurnalistilor structura programului MoneySense, invitandu-i sa asiste la un curs concret de formare si educare.

II. RBS MoneySense in licee
Prima componenta a platformei este un curs de educatie financiara introdus de RBS in curricula a peste 100 de licee din toata tara. Orele de educatie financiara sunt sustinute efectiv de profesorii din liceu, trainuiti special in acest sens si secondati de angajati ai bancii si de voluntari internationali AIESEC.

RBS pune la dispozitia liceelor inscrise in program tot necesarul desfasurarii orelor de curs: traineri profesionisti, voluntari, cursuri de formare pentru profesori si materialul didactic – Manualul MoneySense, un ghid pentru profesori si unul pentru elevi internationali.
 
Prin parcurgerea modulului RBS MoneySense, tinerii dobandesc cunostinte si abilitati de baza legate de banci, produse bancare, administrarea finantelor personale si dezvoltarea unei afaceri.

Pentru un grad sporit de atractivitate, programul a dezvoltat si un “Concurs de cultura financiara”, in care peste 40 de echipe mixte elevi-profesori au participat pana acum.
 
III. Cultura si etica bancara
Curs acreditat si sustinut in cadrul programului MoneySense la Facultatea de Relaţii Internaţionale (ASE), dedicat promovarii misiunii si valorilor institutiilor financiar-bancare. Johan Gabriels, Presedintele RBS Romania, a acordat la finalul primului semestru premiile pentru studentii care s-au remarcat in program.

IV. Creative MoneySense
Una dintre componentele cu totul inedite ale campaniei MoneySense vizeaza studentii neinitiati in economie. Astfel, daca tinerii inscrisi la facultatile economice beneficiaza de o educatie financiara de top, cei de la facultatile non-economice, de altfel printre cei mai nevolnici la capitolul educatie financiara, sunt de cele mai multe ori ignorati de jucatorii de pe piata.
Pornind de la acest insight si in urma unor focus grupuri organizate cu studentii Facultatii de Comunicare, am decis demararea unui program de workshopuri in facultati care pregatesc profesionisti in domeniul industriilor creative: Arta, Arhitectura, Relatii Publice etc.. Sustinute de antreprenori de succes din domenii relevante pentru fiecare specializare (Matei Caltia, Galeria Posibila la Arte plastice, Hortensia Nastase, GolinHarris la Comunicare, Bogdan Alexandru-Stanescu, Polirom la Limbi si Literaturi Straine), workshopurile realizeaza un transfer aplicat de informatii, concentrat pe exemple si povesti de succes.

V.MoneySense 4 grown-ups
Programul MoneySense nu a ignorat nici publicul adult pentru care RBS a dezvoltat o adevarata infrastructura nationala, oferind acces la asistenta si educatie financiara gratuita si impartiala in sucursalele bancii. Au fost infiintate Centrele de Informare MoneySense, de unde cei interesati si-au putut procura materiale educationale gratuite, putand beneficia de asistenta gratuita a unor agenti special pregatiti in acest sens.
 
VI.  www.rbsmoneysense.ro
“Centrul de informare online” functioneaza ca un instrument de suport pentru toate categoriile de public targetate, oferind informatii relevante deopotriva elevilor, studentilor si adultilor.
Platforma online a fost promovata pe facebook dar si printr-un concurs cel putin inedit de cultura financiara – The Good Sense of Money.

Structurat ca un test de cultura financiara, acesta invita internautii sa raspunda la intrebari ale caror raspunsuri se puteau gasi pe site-ul MoneySense. Fiecare raspuns corect a fost rasplatit de RBS cu o donatie in numele castigatorului in contul unor copii defavorizati.

EVALUARE

In intervalul ianuarie 2010 – iunie 2011:
•     101 licee din 11 orase ale tarii s-au inscris in programul MoneySense;
•     Peste 9.500 de liceeni au beneficiat de cursuri de educatie financiara;
•     40 de echipe de elevi s-au inscris la concursul MoneySense sub ghidajul a 40 de cadre didactice;
•     63 de profesori si 27 de voluntari internationali AIESEC din Bulgaria, Grecia, India, Georgia, Polonia, Estonia, Lituania, Ucraina, Filipine, Hong Kong si Singapore implicati in sustinerea workshopurilor din Universitati;
•     120 de angajati RBS s-au implicat voluntar in proiect, peste 400 de ore investite;
•     150 de studenti ai Academiei de Stiinte Economice Bucuresti au absolvit cursul ”MoneySense - Cultura si etica bancara”;
•     200 de studenti la facultati cu profil non-economic au participat la workshop-urile de Creative MoneySense;
•     www.rbsmoneysense.ro are peste 30.000 de vizitatori unici si 1,7 milioane de afisari;
•     Proiectul a generat peste 200 de articole in presa scrisa si online;
•     Publicatia Capital a premiat cu Oskar Capital programele MoneySense si Cursul de Cultura si Etica Bancara;
•     Peste 10.000 de euro au fost donati copiilor defavorizati prin intermediul platformei de concurs MoneySense.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent