25August2019

Eşti aici: Home
  Rogalski Grigoriu PR & Institutul de Pneumologie «Marius Nasta»

Fumatul este o boală - Silver Award for Excellence

Tema / Oportunitatea

Fumatul este o problemă de sănătate publică importantă şi o epidemie globală. În 2009, fumau circa 1,1 miliarde de persoane în toată lumea. În România, aproape 30% din populaţie fumează, în contextul în care există o incidenţă din ce în ce mai crescută a decesului cauzat de fumatul pasiv. Femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii. Mai mult, pacienţii care fumează în primele 30 de minute după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu 1 oră de la momentul trezirii. Adolescenţii substituie ţigările cu trabucul perceput ca o manifestare a unui stil de viaţă. În propagarea fumatului de trabuc ca stil de viaţă, mass media au un rol extrem de important. Nevoia imperioasă de a aprinde o ţigară este manifestarea unei boli cronice: dependenţa de nicotină.

Clasificarea internaţională a bolilor realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) plasează nicotina în rândul substanţelor care creează dependenţă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, anual, 5 milioane de oameni mor din cauza bolilor asociate tutunului. În absenţa unor măsuri urgente, tutunul ar putea ucide 1 miliard de oameni în cursul acestui secol.

În România, în slujba persoanelor dependente de fumat a fost înfiinţat Programul Naţional Stop Fumat (www.stopfumat.eu). Iniţiat de Ministerului Sănătăţii şi coordonat de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, programul este susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi în Bucureşti şi la nivel local în peste 20 de oraşe din România şi îşi propune să ofere persoanelor dependente de fumat platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos), conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.

Campania de comunicare, „Fumatul este o boală” îşi propune să educe publicul din România cu privire la fumat ca boală şi să convingă fumătorii să meargă la medic.

Cercetarea

•     Studii internaţionale şi româneşti: Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2009), Studii ale Ministerului Sănătăţii, Studiul privind cunoştinţele, atitudinile şi practicile legate de fumat ale adulţilor din România, realizat de Institutul “Marius Nasta” şi MS, 2009, Studii publicate pe www.stopfumat.eu, www.thelancet.com şi pe www.globalink.org/newsletter, studii publicate în revista The Cancer şi alte studii postate pe site-urile de specialitate.
•     Analiza agendei media din ultimele 12 luni, care trata subiectul ca stil de viaţă şi nu ca boală Analiza agendei legislative, are generase in ultimele 12 luni subiecte pentru presa, in mod special legea interzicerii fumatului în spaţii publice, aflată în proces de adoptare.

Planificarea

Definirea obiectivelor campaniei şi stabilirea criteriilor de evaluare
•     Informarea şi educarea publicului în legatură cu riscurile fumatului asupra sănătăţii, în vederea schimbării percepţiei despre fumat: fumatul este o boală care are nevoie de tratament medical de specialitate;
•     Cultivarea sentimentului de responsabilitate în rândul jurnaliştilor şi asimilarea noţiunii de fumat ca boală pentru a deveni, la rândul lor, ambasadori ai programului Stop Fumat.

Criteriile de evaluare au fost:
•   Calitatea şi cantitatea mediatizării fumatului ca boală
•   Sprijin obţinut în preluarea şi transmiterea mai departe a mesajului de către lideri de opinie
•   Numărul de persoane care au cerut informaţii şi au participat la sesiuni de informare

Identificarea publicului ţintă
•   Toate persoanele dependente de fumat din România
•   Influenţatori: mass media, lideri de opinie
•   Parlamentari şi autorităţi
•   Medici

Mesajul general:
    Fumatul este o boală cronică. Programul naţional Stop Fumat oferă ajutor medical specializat.

Canalele de comunicare
•   Eveniment de lansare cu ocazia zilei de 31 mai, Ziua Internaţională Antifumat, „STOP! PLĂMÂNII LA CONTROL!”.
•   Plan editorial susţinut.
•   Endorsemenetul liderilor de opinie (medici).

Realizarea suporturilor de comunicare a mesajelor

•   Eveniment
    - Invitaţie şi Materiale informative - Comunicat de presă şi broşuri.
    - Tricouri cu mesajul: „Stop, Plămânii la control!”;
    - Spirometre;
    - Vizual cheie al evenimentului – Un borcan conţinând cantitatea de gudron care ar exista în plămânul unui fumător ce ar fuma un pachet pe zi timp de 1 an.

•   Comunicate de presă însoţite de date informative, cercetări, imagini.

Implementarea

Descrierea etapelor campaniei:

•   Eveniment – Stop, plămânii la control! - în Piata Universităţii, în prezenţa mass media, trecătorii au stat la coadă pentru a li se măsura vârsta plămânilor şi a primi consultanţă gratuită.
•   Evenimentul a fost susţinut de prezenţa studenţilor la medicină, dar şi de personalităţile:  Dr.  Magda  Ciobanu, Coordonatoarea Programului Naţional Stop Fumat, Claudiu Toader, Manager al Public Health Deparment, precum şi D-nul Dr. Raed Arafat. La eveniment a participat şi deputata PSD, Dna. Manuela Mitrea iniţiatoarea unei legi pentru interzicerea fumatului în spaţiile închise.
    - Atracţia principală pentru presă, dar şi pentru public, a fost reprezentată de Borcanul de Gudron (conţinând cantitatea de gudron care ar exista în plămânul unui fumător care ar fuma un pachet pe zi timp de 1 an)
•   În etapa post eveniment, a urmat o campanie de informare şi educare continuă, în baza unui plan editorial care a dezvoltat subteme ale fumatului ca boală, precum şi informaţii despre Programul Naţional Stop Fumat.

Evaluarea

Eveniment - 31 mai

•   32 de articolele apărute în presa scrisă şi on line ample, documentate şi care au transmis corect mesajul. 6.127.300  audienţa totală estimată la rate card: 34.840 Eur.
•   TV: La eveniment au fost prezente: Pro TV, Prima TV, Antena 1, B1TV, TVR, Realitatea TV. TVR INFO a transmis live de la eveniment; S-au realizat emisiuni - TVR1 şi B1TV având ca invitat special pe Dna Dr Magda Ciobanu; 2.796.000 la un rate card estimat de 72.000 Euro.
•   Radio: ştiri şi interviuri la Radio 21, Radio România Cultural, Radio ZU, Radio Europa FM, cu o audienţă estimată de 3.995.001 de persoane.
•   200 de persoane au participat la eveniment şi 150 şi-au făcut testul cu pirometru;
•   Borcanul, ca vizual, a avut un impact covârşitor- fiind preluat de majoritatea ştirilor TV şi a materialelor editoriale.
•   În perioada 1 iunie – 15 septembrie, peste 250 de persoane au participat la grupurile de informare de la Institutul Marius Nasta, printre aceştia existând şi jurnalişti are s-au înscris în program.
•   În data de 8 iunie, legislativul a interzis fumatul în spaţiile publice.
 
Post eveniment

•   68 materiale jurnalistice în presa centrală locală şi online.
•   TV: Digi TV, Realitatea TV, ProTV, Antena 2 – emisiuni ample şi interviuri cu Dr. Magdalena Ciobanu şi pacienţi înscrişi în program. Emisiunea “Trăieşte Sănătos” despre Fumatul ca boală cu invitat Dr. Magdalena Ciobanu, totalizând un număr de 20 de minute de emisie.
•   Radio: interviu Dr Magda Ciobanu transmis la Europa FM.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent