21Iulie2019

Eşti aici: Home
  Crucea Rosie Română & Lowe PR

Donează timp! - Silver Award for Excellence

TEMA/OPORTUNITATEA CAMPANIEI

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este o organizatie umanitara membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, auxiliara autoritatii publice si abilitata prin lege sa asigure asistenta umanitara in caz de dezastre si sa vina in sprijinul persoanelor vulnerabile.

Doar in cursul anului 2008, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania a venit in sprijinul a peste 162.000 de persoane afectate de inundatii, incendii sau alunecari de teren, batrani, copii institutionalizati sau familii cu venituri precare. Crucea Rosie Romana a intervenit in zonele afectate de inundatii cu 5.543 tone de ajutoare si a derulat in tara 105 campanii de informare a populatiei cu privire la prevenirea si pregatirea in caz de dezastre.

„Combustibilul” Societatii Nationale de Cruce Rosie este voluntariatul, o miscare sociala aflata din pacate la inceputurile sale in Romania. Spre deosebire de cetatenii altor tari, romanii sunt “timizi” in ceea ce priveste implicarea voluntara in sustinerea cauzelor sociale.

Ziua Internationala a Voluntarului constituie in fiecare an un bun prilej pentru a trage un semnal de alarma in acest sens.
Marea provocare pentru echipele Lowe & Partners si Lowe PR in 2008 a fost aceea de a gasi un mecanism de campanie care nu doar sa sensibilizeze, ci sa mobilizeze efectiv.
Campania Doneaza Timp nu a dispus de un buget dedicat, echipa agentiei asumandu-si provocarea de a mobiliza fortele implicate pro bono, prin eforturi de lobby.

CERCETAREA

-    Statistici puse la dispozitie de Crucea Rosie cu privire la comportamentul de voluntariat al romanilor
-    Studiu calitativ realizat de Lowe PR in interiorul agentiei (pe un esantion de 100 persoane cu varste cuprinse intre 20-50 ani) pentru a depista principalele motive de neimplicare sociala invocate de romani. In proportie covarsitoare, respondentii au acuzat comoditatea, spunand ca ar dori sa se implice in actiuni de voluntariat insa le este greu sa urmeze procedurile de inscriere si ca ar prefera ca organizatiile sa vina catre ei.

PLANIFICAREA

Obiective:
•   Generarea unei miscari de amploare in Bucuresti, care sa se concretizeze prin racolarea unui numar cat mai mare de voluntari intr-un interval de doar 3 zile (cel putin 200 de inscrieri pe loc)
•   Mobilizarea unui numar cat mai mare de personalitati publice/ VIP-uri care sa sustina voluntar campania
•   Mentinerea bugetului de proiect la un nivel cat mai apropipat de zero
•   Atingerea unui trafic de 5.000 de vizitatori pe www.b-red.ro in urmatoarele 4 luni
•   Consacrarea Zilei Internationale a voluntarului pe agenda publica

Strategia abordata a fost AICI & ACUM!
Cand vine vorba de implicare voluntara, este extrem de important ca distanta dintre decizie si actiunea propriu-zisa sa fie diminuata cat mai mult.
In acest sens s-a decis ca abordarea sa nu respecte un traseu obisnuit: call to action – action, ci sa contopeasca aceste doua etape intr-un singur moment de impact: Doneaza timp aici si acum!

Tactic, Ziua Voluntarului a fost marcata printr-o campanie stradala in cadrul careia trecatorii au primit mesajele direct de la reprezentantii Crucii Rosii, fiind invitati sa isi asume un angajament pe loc.
Un rol cheie in strategia de motivare a publicului tinta l-a jucat puterea exemplului, agentia dezvoltand in acest sens o componenta puternica de VIP endorsement.
Un mare avantaj al acestei abordari a fost acela de a transforma Crucea Rosie    dintr-o entitate pentru multi romani aspirationala, in ceva concret, o realitate vecina, parte a universului lor.

Public tinta:
•   Direct:
    - Bucurestenii (12-40 de ani) toate categoriile sociale
    - Presa
    - Liderii de opinie & influentatorii
    - Personalitati publice (vedete)
•   Indirect (prin puterea exemplului oferit): cetatenii romani din toata tara (12-40 de ani), toate categoriile sociale

Mesaje cheie:
De ziua voluntarului, Doneaza timp!

Canale utilizate:
•   Eveniment stradal cu o durata de 3 zile
•   Materiale informative (brosuri, flyere)
•   Mass media
•   Web-site dedicat (www.b-red.ro)
•   Social media (facebook, bloguri)

Raporturile stabilite cu echipa manageriala
Campania a fost dezvoltata pro bono de echipele Lowe & Partners (creatie & digital) si Lowe PR.

IMPLEMENTARE

Campania s-a derulat pe parcursul a 3 zile (3-5 decembrie 2008) si a avut ca mecanism de activare un Centru de colectare de timp amplasat in Piata Universitatii din Bucuresti.

Un orologiu urias, cu diametrul de 2 metri si inaltimea de 3 metri amplasat in Piata Universitatii a invitat trecatorii sa doneze ... timp.

Astfel, fiecare persoana dornica sa doneze timp Crucii Rosii (devenind voluntar) a putut sa o faca pe loc, pe parcursul tuturor celor 3 zile, prin completarea unui formular in baza caruia isi manifesta dorinta de a fi contactat de catre reprezentantii organizatiei atunci cand va fi nevoie de voluntari.

In afara completarii formularului, fiecare „donator” si-a lipit numele pe uriasul orologiu ca si minut sau secunda pe cadranul ceasului.

Pe 5 decembrie, chiar de Ziua Internationala a Voluntarului, campania a avut un „moment VIP”, Piata Universitatii fiind asaltata de personalitati publice care s-au amestecat cu trecatorii si cu voluntarii Crucii Rosii pentru a dona timp.

Media relations
Jurnalistii au fost invitati sa se alature initiativei participativ, venind sa doneze timp.
Un teaser de 24 de ore a precedat lansarea efectiva a campaniei, jurnalistii primind sistematic mesaje anonime prin care li se comunica vizita unor personalitati publice de impact in Piata Universitatii: „Andreea Marin iti da intalnire in Piata Universitatii, la Ceas, maine la ora 14:00/ in 4 ore/ in 2 ore/ in jumatate de ora!”

EVALUARE

-    La sfarsitul celei de-a treia zile de campanie, orologiul de 2x3 metri devenise neincapator pentru cele peste 400 de abtibilduri lipite de donori;
-    In saptamana imediat urmatoare activitatii din Piata Universitatii, Crucea Rosie a primit alte 1.000 de aplicatii de voluntariat, pe e-mail si telefonic in sucursalele din toata tara;
-    12 personalitati publice au donat timp la ceasul din Piata Universitatii; printre acestea, Andreea Marin Banica, Amalia si Ilie Nastase, Andreea Esca, Margareta Paslaru, Monica Barladeanu, Marina Almasan, Luminita Anghel, Mihai Albu, Serban Copot si Aura Urziceanu;
-    In intervalul decembrie 2008 – august 2009, site-ul www.b-red.ro a inregistrat peste 9.000 de vizitatori unici si 360 de sustinatori;
-    Gratie eforturilor echipei Lowe & Partners si Lowe PR, campania s-a realizat in buna parte prin parteneriate pro bono.

Expunere media
-    Evenimentul a fost difuzat in prime time la stirile TVR si Antena 1;
-    Au fost generate prin eforturi de PR 31 de articole dedicate campaniei „Doneaza Timp”;
-    Andreea Marin Banica a scris despre campania „Doneaza timp” pe blogul personal, postand si o fotografie.Lasă un comentariu

logo-praward-transparent