Simona-Mirela Miculescu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Reprezentant al Secretarului general ONU în Balcani

Fost ambasador extraordinar și plenipotențiar, reprezentant permanent al României pe lângă Națiunile Unite (2008-2015), Simona-Mirela Miculescu este actualmente reprezentant al Secretarului general ONU în Balcani și director al Biroului ONU Belgrad.

A obținut titlul de Doctor în Litere Magna Cum Laudae la Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în 1999, iar studiile sale de PR includ și diploma de “Public Relations Professional”, obținută la universitatea americană “George Washington” din Washington DC.

Experiența sa în comunicare și diplomație publică cuprinde posturile de director al Direcției Relații cu Presa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1993-1994, 2007-2008), purtător de cuvânt al MAE și consilier al ministrului afacerilor externe în 1993 și 1999, atașat de presă al Ambasadei României în SUA  (Washington DC, 1994-1998), și pe cea de coordonator al Departamentului de Informații Publice, Misiunea OSCE din Kosovo, Priștina (1999–2000).

Preocupările sale în domeniu includ și experiența de coordonator și realizator al primului modul de comunicare din cadrul Academiei Diplomatice, MAE (București, 1999–2000), cea de coordonator și realizator al primelor cursuri de comunicare pentru partidele politice din Kosovo (2000), ca și funcția de președinte al Asociației Profesioniștilor de Relații Publice din România (2003-2005), mandat în timpul căruia s-a implicat entuziast în promovarea și consolidarea profesiei de specialist în relații publice în țara noastră.

Cariera sa academică include poziția de profesor asociat, autor al primului curs românesc de relații publice internaționale, la Facultatea de Comunicare și Relații Publice “David Ogilvy”, SNSPA (2001-2004), precum și postura de conferențiar universitar dr., autor al primului curs de comunicare internațională la o facultate fără profil de specialitate, în cadrul Facultății de Relații Internaționale și Studii Europene – Universitatea Spiru Haret (2002-2005).

Devenind prima femeie din România cu rang diplomatic de ambasador, a îndeplinit, între 2000 și 2004, funcția de consilier prezidențial și coordonator al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Administrației Prezidențiale a României.

Între 2006 și 2007, amb. Simona Miculescu a fost prima femeie-specialist în comunicare din România care a lucrat în Irak, unde a activat în calitate de consilier principal al Guvernului irakian pentru informații, educație și comunicare. În această calitate a publicat primele două manuale de relații publice din această țară – “Fundamentele relațiilor publice” și “Comunicarea în situații de criză – concept cheie în PR”, care se adaugă la celelalte volume publicate în domeniu în România, precum și la postura de coordonator al Colecției de relații publice internaționale a Editurii Curtea Veche (2007-2008).