Trofeul

Preț de mai bine de 15 ani, drept simbol pentru forța dialogică a comunicării a fost aleasă lucrarea lui Peter Jecza numită Apropiere. Am considerat că aceasta poate fi expresia perfectă a negocierii, distanței tensionate dintre două entități dispuse a se apropia, ca într-un joc dintre două ființe aflate față în față ce-și dispută un spațiu al conciliantei apropieri. Trofeul marca înțelegerea comunicării ca relație a unei dualități, a două entități distincte ce-și respectă, reciproc, individualitatea. Adevărat. Comunicare eficientă lipsită de respectul celuilalt nu există.

Și totuși… acum, după 16 ani, am decis schimbarea de accent. Noua lucrare-trofeu ce va premia excelența în comunicare se numește Geneză. Ea aparține aceluiași creator – sculptorul Peter Jecza. 

De ce am optat pentru o lucrare ce se dezvoltă în jurul ideii de naștere? Lucrarea figurează, extrem de stilizat, tot două entități. Plinul și decupajul negativ al acestuia vorbesc despre principiul contrariului. Doar că cele două elemente nu-și mai afirmă cu atâta pregnanță individualitatea, ca atunci când doi oameni își pun în paranteză propriul ego, pentru a pune în valoare și a proteja ceea ce se naște din confruntarea celor două realități: un embrion.

Geneza lui Peter Jecza e un omagiu adus puterii născătoare de nou, născută dintr-o întâlnire. S-a schimbat accentul apropierii. Nu fiecare entitate separată e importantă, ci ceea ce duc ele împreună mai departe.

Aceasta este forța pe care și comunicarea o are: aceea de a transforma dialogul, ducându-l mai departe, de a fi constructiv, de a fi matricea unei noi geneze. Ideile novatoare se nasc din întâlnirile benefice, din formele de comunicare în care nu actorii dialogului sunt importanți, ci ceea ce se naște din întâlnirea lor, asemeni unui fruct ce rodește sub benefica protecție a astrelor…

Romanian PR Award va miza, așadar, pe puterea creatoare a ideii ce se întâlnește în cercul comunicării. Simbolică geneză a noului. 

Comunicarea e importantă câtă vreme duce gândul mai departe, spre ceva nou, dincolo de afirmațiile fiecăruia dintre partenerii de dialog. Embrionul ce apare în lucrare este sămânța noului.